Els retrets que el Consell d'Europa ha dedicat a Espanya per la falta de contundència en la lluita contra la corrupció demostra que es tracta d'un Estat "poc fiable" i que "no garanteix la seguretat jurídica, que és una referència indispensable per parlar de democràcia plena", segons ha sentenciat el president a l'exili, Carles Puigdemont. Aquest matí el Grup d'Estats Contra la Corrupció (Greco) del Consell d'Europa ha fet públic el seu informe d'avaluació en què retreu que de les 19 recomanacions que va fer a Espanya a l'informe del 2019, dotze han estat ignorades i les 7 restants s'han assumit parcialment. "Espanya no ha acomplert satisfactòriament ni ha tractat de manera satisfactòria cap de les dinou recomanacions contingudes a l'informe d'avaluació de la cinquena ronda", adverteix.

En els seu compte de Twitter Puigdemont recull els resultats de l'informe, que el Consell d'Europa ha difós a través d'una piulada, i subratlla que l'informe GRECO "torna a assenyalar els incompliments d'Espanya". De fet, sentencia que Espanya no és una democràcia plena "malgrat la propaganda" i malgrat el que descriu com a "silenci dels opinòcrates".

TUIT carles puigdemont informe consejo europa

El denominat Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa, conegut per les sigles de Greco ha fet públic aquest matí l'informe d'avaluació referit al compliment per part d'Espanya d'un informe previ, que va fer públic a mitjans del 2019. Com a conclusió, retreu que les mesures que Espanya ha adoptat contra la corrupció es fixen massa en els funcionaris públics, però deixen de banda "indicacions sobre com aquestes mesures han d'abastar específicament les esferes de risc de conflicte d'interessos i corrupció, respecte a les persones amb funcions executives superiors".

L'informe adverteix l'Estat espanyol que ha de seguir avançant per "demostrar un nivell acceptable de compliment de les recomanacions dins dels propers 18 mesos". De fet atorga un termini d'un any perquè el responsable de la delegació espanyola aporti informació addicional sobre el compliment de les recomanacions pendents, "és a dir, totes les recomanacions", insisteix subratllant el totes.

De la seva banda, l'Estat espanyol ha intentat explicar la seva inacció en el combat contra la corrupció argumentant que el 2019 es van celebrar dues eleccions generals -les primeres el mes d'abril i una repetició el novembre- i afegeix que, poc després de conformar-se, el govern de Pedro Sánchez va haver de decretar l'estat d'alarma arran de la pandèmia.