El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat en una entrevista a l'agència France Presse (AFP), que el primer pas de la pròxima reunió de la mesa de diàleg ha de ser que el govern espanyol reconegui Catalunya com a nació. "Això obriria les portes a seguir avançant en les següents meses, perquè es tracta d'avançar", ha indicat.

"La forma més clara que tots puguem tenir confiança en una mesa a la qual acudim amb molt escepticisme és que hi hagi avenços concrets com reconèixer Catalunya com a nació", ha insistit.

"El no-reconeixement ja veiem on ens ha dut, és la mare de tots els problemes", ha indicat Puigdemont, i ha insistit que la seva proposta podria crear "bases sòlides en les quals edificar acords de llarg abast". "Només requereix voluntat política per tirar endavant", ha afegit.

France Presse afirma que Puigdemont "segueix sent una figura de referència del moviment independentista", tot i l'exili, i remarca que la seva formació -JuntsxCat- veu amb prevenció la mesa de diàleg, per l'actitud inflexible que observa en la part espanyola.

El president Quim Torra, que presideix la part catalana de la mesa, ha coincidit amb Puigdemont.