El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha admès davant de l'exprimer ministre d'Escòcia, Àlex Salmond, que la via escocesa és la bona però ha puntualitzat que per seguir-la cal un govern com el britànic. "Per fer la via escocesa cal que l'Estat espanyol faci com el Regne Unit", ha indicat. Els dos polítics s'han reunit avui a Londres i han participat en la gravació d'un programa radiofònic.

El 18 de setembre del 2014, Escòcia va celebrar un referèndum sobre la independència del Regne Unit, després que l’aleshores primer ministre, Alex Salmond, el pactés amb el primer ministre britànic, David Cameron. El 'no' a la independència va guanyar pel 55,3 per cent dels vots enfront del 44,7 que van votar a favor de la secessió. Davant d’aquell resultat, Salmond va dimitir com a responsable del govern i president del SNP.

Puigdemont ha explicat a Salmond durant la reunió, que des de Catalunya s'ha seguit amb molta atenció la via escocesa, però per fer-la possible cal tenir un interlocutor disposat a parlar i negociar com va fer ell mateix amb Cameron.

Els dos polítics han repassat la situació política a Catalunya i a Escòcia i, en particular els resultats de les darreres eleccions escoceses. La setmana passada l’SNP, partit que actualment lidera Nicola Sturgeon, va aconseguir el tercer triomf consecutiu però va perdre la majoria absoluta al Parlament de Holyrood.

A la reunió, durant la qual Puigdemont ha convidat Salmond a visitar Barcelona, hi ha participat també el diputat de l'SNP al Parlament britànic Agnus MacNeil.