L'ofensiva contra l'independentisme no descansa per Cap d'Any. En aquest cas, ha estat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. "Ja hem vist on porta l'independentisme: enlloc; també hem vist on condueix l'egoisme centralista: a la divisió, i el que necessitem és sumar, amb la paraula serena i sense crits", aquestes han estat les paraules del president valencià en el seu discurs de Cap d'Any dedicades al sobiranisme i al centralisme. En aquesta línia, ha demanat "fugir de dogmes i extrems" i ha demanat estendre la mirada plural d'entendre Espanya, perquè "és el temps d'apreciar la seva diversitat i de cosir millor les seves terres i gent".

I, de cara 2022, el president valencià ha plantejat que Espanya faci "un pas ferm que faci viable" el seu "projecte compartit".  "Si vam ser capaços de pactar la Constitució i l'entrada a Europa, com no pactarem un finançament autonòmic just? No hi ha alternativa a l'acord", ha assenyalat el president de la Generalitat Valenciana. Per aconseguir-ho, ha convidat a tots els partits polítics i a les 17 comunitats autònomes a treballar per a un “gran acord per una Espanya justa”.

D'altra banda, Puig també ha avançat que el País Valencià encetarà l'any 2022 amb la xifra rècord de més de dos milions de persones afiliades a la Seguretat Social i amb 10 milions de vacunes contra la covid-19 ja administrades. Així ho ha indicat al seu missatge de final d'any, gravat a l'Elca, la casa del poeta Francisco Brines, des d'on ha convidat a viure cada dia de l'any vinent amb “el valor de la paraula tranquil·la”.

“Aquest Nadal, per fi, hem pogut mantenir trobades limitades amb la família, que tanta falta ens feia. Ara la resposta a la pandèmia ha de ser diferent perquè la situació és diferent. Fa un any, en aquesta data, se n'havien posat 5.000 vacunes i avui ja freguem les 10 milions de dosis administrades a la Comunitat Valenciana. Tenim més defenses. Per això, i sempre que la situació hospitalària ho permeti, en lloc de 'Mesures de Restricció' pròpies del 2020, ara toquen 'Mesures de Protecció' pròpies del 22", ha indicat Puig.

Així doncs, el president valencià ha iniciat el seu discurs recordant a "les 8.097 vides valencianes que la pandèmia s'ha emportat" i animant a tots aquells que estan ara "a l'hospital o a casa passant una malaltia que ja han superat 570.000 valencians". El president socialista també ha posat èmfasi en el fet des de l'any passat, quan s'adreçava a la ciutadania per aquestes dates, 81.000 valencians ja han trobat feina, 222 cada dia. En aquest sentit, ha destacat que "s'arribarà al gener aconseguint el rècord històric de treballadors a la Comunitat Valenciana: més de dos milions de persones afiliades a la Seguretat Social".

D'altra banda, amb la vista posada en l'any vinent, ha destacat que la "prioritat" per al 2022 és precisament "mantenir aquesta potència en la recuperació en forma de més ocupació i de millor ocupació" perquè "és una indecència que hi hagi treballadors pobres" i "és una injustícia veure famílies treballadores que no poden viure dignament de la seva feina”. I. tornant al tema de la vacunació, ha recordat que l'any passat, pels volts de Cap d'Any, "s'havien posat 5.000 vacunes i avui ja voregem els 10 milions de dosis administrades a la Comunitat Valenciana”. En aquesta línia, ha argumentat que "tenim més defenses" i ha remarcat que "sempre que la situació hospitalària ho permeti, correspon que les mesures restrictives que es van adoptar el 2020 donin pas a les mesures de protecció pròpies del 2022".

Amb tot, el president de la Generalitat Valenciana ha defensat una societat centrada en l'ocupació, el respecte i la igualtat de gènere i d'oportunitats, i ha assenyalat que un "pilar fonamental" per aconseguir-ho serà mantenir l'estabilitat, "que enforteix la Comunitat Valenciana i ens posiciona com un territori amb seguretat per a l'economia i les empreses”.

 

Imatge principal: El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, des de la casa de Francisco Brines a Oliva/ Europa Press