Els socialistes valencians celebraran durant aquest cap de setmana un congrés extraordinari per ratificar que Diana Morant serà la successora de Ximo Puig al capdavant del PSPV. Els actes se celebraran a Benicàssim, amb el lema ‘Ací estem’. Arrencaran aquest divendres a la tarda i s’allargaran durant el dissabte i el diumenge. Es preveu la participació de Pedro Sánchez, així com altres membres destacats del govern espanyol i de la caserna general de Ferraz, com la vicepresidenta primera de l’executiu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, o la portaveu i ministra d’Educació, Pilar Alegría. Es tracta del tercer congrés extraordinari del PSPV en els seus 46 anys d’història. Morant serà la primera dona que lidera el partit, i el setè líder que dirigeix la formació (Joan Pastor, Joan Lerma, Joan Romero, Joan Ignasi Pla, Jorge Alarte y Ximo Puig).

El congrés extraordinari té la funció de ratificar Diana Morant com a líder dels socialistes valencians, perquè ja fou proclamada de forma formal el passat 7 de febrer, en tant que fou l’únic membre del partit que es va presentar per rellevar Ximo Puig. Qui serà ratificada aquest cap de setmana com a nova secretària general del partit és l’actual ministra de Ciència, Innovació i Universitats, exalcaldessa de Gandia, de 43 anys i enginyera de Telecomunicacions. Va ser proclamada nova líder del partit després que Carlos Fernández Bielsa i Alejandro Soler retiressin les seves respectives candidatures i s’integressin a la de Morant. I serà un congrés que posarà el punt final a un procés que va començar el mes de desembre, quan Ximo Puig va anunciar que al seu partit feien falta “nous lideratges d’equips i estratègies”, amb l’objectiu de construir una “alternativa potent” a l’actual govern valencià, presidit pel popular Carlos Mazón, en coalició amb Vox.

De fet, aquest dijous Ximo Puig va enviar una carta a la militància en la qual assegurava que està “carregat de records i també d'esperances”, davant d’un partit que inicia una nova etapa amb “cohesió interna”, amb una “líder més preparada que mai”. Puig, que actualment té 65 anys, ha estat liderant el partit des de l’any 2012. Després d’haver ostentat diversos càrrecs al partit, va aconseguir convertir-se en president de la Generalitat valenciana, un càrrec que va perdre ara fa gairebé un any, a causa de la desfeta socialista en les eleccions autonòmiques del 28-M.

El plat fort d’aquestes jornades arribarà el diumenge. Cap a les deu del matí es donarà a conèixer qui formarà part de l’executiva dels socialistes valencians. I l’acte clourà amb els discursos de Diana Morant i de Pedro Sánchez. En els dies previs, participaran en el congrés el mateix Ximo Puig, i també hi haurà una ponència de la ministra Pilar Alegría dedicada al municipalisme.

Una setmana després de l’empenta a Illa

El Congrés del PSPV se celebrarà una setmana després que el PSC celebrés el seu per ratificar Salvador Illa com a primer secretari dels socialistes catalans i com a cap de llista de les eleccions del 12 de maig. Tot i que aquell congrés, celebrat a Barcelona, ja estava programat abans que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, decidís anticipar les eleccions, va servir com un gran acte de precampanya per Salvador Illa. El líder del PSC va estar acompanyat també de Pedro Sánchez i de José Luis Rodríguez Zapatero, entre d’altres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!