Els escàndols i les irregularitats s'apilen darrere un dels candidats del Partit Popular a una de les quatre vacants que hi ha al Tribunal Constitucional (TC), Enrique Arnaldo. El lletrat ha arribat a infringir la llei cobrant sous o assessorant institucions del PP, uns fets que podria semblar que, ara que han sortit a la llum, entelarien el seu futur com a membre del TC, però no serà així.

Segons informa El Confidencial, tant el PSOE com Podemos ordenen la disciplina de vot per garantir el nomenament d'Arnaldo. El bipartidisme transforma la seva forma, però no el seu fons. Tot i les informacions que han anat apareixent, el pacte entre el PP i el PSOE es manté inalterable, aquesta vegada amb el suport de Podemos. 

Per renovar el membre del tribunal caldran 210 diputats, la suma entre el PSOE i el PP dona 209 escons, per tant, l'aportació de Podemos és fonamental. 

Silenciant o tapant-se el nas

Entre les dues formacions del govern espanyol, el PSOE ha estat el més directe en marcar la línia de votació. Tant és així que Odón Eloza, diputat socialista basc, ha estat apartat de la votació del pròxim dijous. Eloza ja va deixar clara la seva disconformitat amb el nomenament al 40è Congrés Federal del PSOE i es va reafirmar la setmana passada en una entrevista a Ràdio Euskadi on va assegurar: "és una indignitat per a la institució i per al mateix Congrés que ho haurà de votar".

Mentre els socialistes aparten bruscament als seus diputats que no estan conformes en veure's obligats a votar a Arnaldo, Podemos opta per una altra via. Segons recull El Confidencial, diverses fonts de la formació han assegurat que "en aquest moment és millor canviar el sistema d'elecció i caminar cap a una majoria alternativa al PP", que no pas vetar al lletrat dels populars. Podemos es presenten a la votació a contracor i votaran tapant-se el nas, però el resultat serà el mateix. 

Un llarg currículum d’ombres impunes 

Arnaldo acumula un extens currículum plegat d'irregularitats. La darrera que ha sortit a la llum és que durant un any va compaginar la seva feina com a coordinador jurídic de diverses comissions del Congrés amb la feina del seu despatx privat en la que feia d'assessor a diverses administracions liderades pels populars, concretament, al govern balear de Jaume Matas. Una pràctica específicament prohibida per l'Estatut del personal de les Corts Generals. 

Però aquesta no és l’única taca al seu expedient. El candidat al Constitucional del PP va infringir la Llei Orgànica d'Universitats durant anys per tal de poder cobrar de dues universitats, una pública i l'altra privada. Els fets serien constitutius d'una infracció administrativa de caràcter molt greu, que podria comportar la suspensió de feina i sou públics entre tres i sis anys. 

La llei universitària recull des del 2007 que un funcionari docent en un centre públic no pot impartir classes a un centre privat. Teòricament, l'any 2011 hauria d'haver decidit si quedar-se en un centre o en un altre, però no ho va fer. Arnaldo va seguir vinculat als dos centres universitaris fins al curs 2014-2015. 

Malgrat tot, la principal ombra en el seu currículum és la seva imputació pel cas de corrupció Palma Arena. El  jurista ha recordat que va ser exonerat. Però també apareix al  sumari del cas Lezo, del PP de Madrid. En unes gravacions se'l sent dir que s’està “movent” per situar fiscals afins que afavoreixin l’expresident madrileny Ignacio González. No s’hi ha volgut pronunciar recordant que està arxivat. Finalment, també han aparegut la seva participació en actes de la FAES, la fundació de José María Aznar. Ha justificat que eren debats “plurals” i que hi parlava des d’un punt de vista “tècnic i jurídic”

 

Imatge principal: Enrique Arnaldo, el candidat al Tribunal Constitucional del Partit Popular (PP), compareixent davant del Congrés