Els dos socis al govern espanyol dels darrers quatre anys van presumir de bona sintonia durant la campanya i tant PSOE com Sumar apostaven per la repetició de la mateixa de fórmula. Tanmateix, han calgut més de quatre mesos per ultimar un acord, el qual es podria tancar aquest mateix dimarts. Entre els dos partits hi ha hagut diversos esculls que han impedit tancar un pacte, un dels principals: la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. Segons publica El País, les negociacions en aquest àmbit han estat un dels principals problemes que ha impedit que aquest pacte es presentés el mateix dilluns. Després d'una reunió entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz les posicions entre formacions s'han apropat i la nova jornada laboral s'inclou en el pacte d'investidura. 

La reducció de la jornada laboral és una de les principals banderes que ha onejat Sumar en campanya i la formació l'ha definit com una línia vermella que durant setmanes ha dificultat tancar el pacte amb els socialistes. Finalment, el pacte programàtic entre PSOE i Sumar recollirà la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals el 2024. Si finalment es materialitza, suposaria reduir mitja hora al dia la jornada laboral sobre el màxim actual de vuit hores al dia, amb la intenció de continuar baixant fins a les 35 hores al llarg de la legislatura a través d'una negociació amb patronal i sindicats. La mesura afectaria a més de 12 milions de persones del sector privat. 

Per altra banda, Sumar ha marcat altres punts calents a la negociació com el control dels preus dels lloguers, l'augment del salari mínim als 1.500 euros, la vinculació de l'acomiadament a causes objectives i l'Estatut del Becari. Tot plegat s'està tractant als equips negociadors del PSOE i sumar, comandats per la ministra María Jesús Montero i Nacho Álvarez, mentre que Sánchez i Díaz intervindrien per desatacar els aspectes més encallats. La voluntat entre les dues formacions és tancar primer l'acord sobre els continguts i, més endavant, abordar el nombre i el repartiment de ministeris.

La incomoditat d'Unides Podem 

Podem ha demanat aquest dilluns tant al PSOE com a Sumar, la coalició de què forma part, que "reavaluïn el contingut" de l'acord de govern que estan ultimant, "perquè sigui molt més ambiciós" perquè és "clarament insuficient" per aconseguir "transformacions profundes".  Pablo Fernández, portaveu de Podem, ha afirmat que amb l'acord que preparen Sumar i el PSOE "la possibilitat d'aconseguir transformacions reals es limita molt".