La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ha pronunciat en contra de l'acord que han signat aquest dijous el PSOE i Junts per Catalunya de cara a la investidura de Pedro Sánchez per les "referències al lawfare". En un comunicat, l'òrgan de govern dels jutges ha expressat el seu "frontal rebuig" a la constitució de comissions parlamentàries d'investigació que puguin analitzar si s'han produït casos de judicialització de la política i determinar "responsabilitats derivades". "La iniciativa apuntada implicaria una inadmissible ingerència en la independència judicial i un flagrant atemptat contra la separació de poders", afirma el CGPJ, en la línia del que han expressat unes hores abans totes les associacions judicials d'Espanya, que també han rebutjat l'acord. 

🔴 Manifestació a Ferraz, DIRECTE | Protestes avui a Madrid contra l'amnistia
 

L'òrgan de govern dels jutges argumenta que sotmetre a revisió parlamentària les decisions emmarcades en l'"exclusivitat" de l'àmbit competencial de la justícia, suposaria vulnerar el principi de separació de poders. El CGPJ ha defensat que les decisions que van prendre els tribunals es van fer d'acord amb "la legalitat llavors enjudiciada". En aquest sentit, l'òrgan de govern dels jutges ha advertit que si la iniciativa parlamentària anunciada en l'acord del PSOE i Junts "arriba a materialitzar-se", trobarà "la frontal oposició" dels jutges a través dels "canals legalment establerts".

Així, el CGPJ ha traslladat "el suport real" a tots els òrgans del Poder Judicial davant les "futures actuacions que es puguin dur a terme en el marc de la legalitat de cada moment".  El comunicat ha estat aprovat amb els vots a favor del president del CGPJ, Vicente Guilarte, i de les vocals Roser Bach, Mar Cabrejas, Ángeles Carmona i Carmen Llombard, i amb el vot en contra de la vocal Pilar Sepúlveda. 

Les associacions espanyoles de jutges i fiscals també han carregat contra l'acord del PSOE i Junts. En un comunicat que han subscrit l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) i Fòrum Judicial Independent (FJI), han qualificat d'"inacceptables" les referències al lawfare, ja que apunten que aquestes trasllueixen "desconfiança" cap al "funcionament del poder judicial".