Xoc dialèctic entre el PSOE i el CGPJ. Aquest dilluns, el Consell General del Poder Judicial ha emès un comunicat en què ha instat Pedro Sánchez a fer un exercici de “contenció”, després que la setmana passada publiqués una segona carta al seu perfil d’X en la qual criticava la ingerència política del jutge Juan Carlos Peinado en la investigació a Begoña Gómez. “Renovació”, més que contenció, és el que, segons el PSOE, li cal a l'òrgan de govern de la justícia espanyola. S’ha referit d’aquesta manera aquest dilluns la portaveu dels socialistes, Esther Peña, que ha acusat l’ens de fer “política”. A més, en una roda de premsa des de la seu de Ferraz, ha destacat que la cúpula judicial té majoria conservadora i té el mandat caducat. Però cal assenyalar que el comunicat emès pel CGPJ ha estat aprovat per unanimitat; també ha rebut el vistiplau dels vocals progressistes.

 

En el comunicat emès aquest dilluns pel CGPJ s’assenyalava que “les resolucions judicials mereixen el màxim respecte de tots”, i feia una “nova crida a la contenció” i a “evitar qualsevol classe de judici d’intencions” que “només contribueix al deteriorament de les institucions i, en definitiva, de la democràcia constitucional de la qual la independència judicial és un dels pilars fonamentals”. Just va ser dijous passat quan la Comissió Permanent va decidir reunir-se avui de manera extraordinària per donar resposta a “les últimes manifestacions públiques que poden afectar a la independència judicial”. Ara, en l’escrit, assenyala que les resolucions judicials “estan subjectes a la crítica moderada i racional dels qui discrepin d’elles i a la seva impugnació pels qui estiguin legitimats per recórrer-les a través de les vies legalment establertes”, però subratllen que “mereixen el màxim respecte de tots i, de manera especialment qualificada, pels qui són al capdavant de les institucions, sense cap excepció”.

El passat dimarts, Pedro Sánchez publicava una nova carta al seu perfil de Twitter en la qual criticava que l'anunci de fer comparèixer Begoña Gómez davant la justícia el 5 de juliol arribés “només cinc dies abans de les eleccions europees”. En la nova missiva assenyalava que és “estrany” perquè “habitualment s'ha seguit la norma no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d'una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans”.

És evident que en aquest cas aquesta pràctica no s'ha respectat”, afegia el líder socialista, a banda de dirigir-se també a Feijóo i Abascal: “No em trencaran”. Perquè assegurava que, en comptes de necessitar cinc dies de clausura, ara està més convençut que mai de continuar al capdavant del govern espanyol.

El jutge Juan Carlos Peinado no va quedar-se de braços plegats i va entrar al xoc directe amb Pedro Sánchez. En una providència, el titular del Jutjat d'Instrucció Número 41 de Madrid defensava haver citat l’esposa del líder socialista en plena cursa electoral, perquè “no hi ha cap precepte a la Constitució, la llei orgànica del poder judicial, la llei d’enjudiciament criminal o la llei orgànica del règim electoral general” que ho prohibeixi. Precisament el cap de l’executiu espanyol especificava en la seva missiva adreçada a l’electorat del 9-J que la norma no està escrita enlloc, però que sempre s’ha respectat.

El PSOE descarta anticipar eleccions generals i s'oposa a una repetició a Catalunya

Per altra banda, Peña ha descartat en aquesta roda de premsa que el PSOE anticipi eleccions generals després del resultat de les eleccions europees d'aquest diumenge, que és una de les coses que demana el PP. "Si algú esperava algun tipus d'avançament electoral, que abandoni tota esperança, perquè tenim govern progressista per a estona", ha asseverat en roda de premsa. "Ara toca tornar a la normalitat" després de "tancar un cicle electoral", ha manifestat la portaveu socialista. De la mateixa manera, ha assegurat que el seu partit no contempla a hores d'ara una repetició electoral a Catalunya. Ha reiterat que "el futur de Catalunya es decidirà a Catalunya" i que aquest ha de passar per una presidència de la Generalitat de Salvador Illa. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!