El ministre de Foment en funcions i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dimecres en declaracions a la premsa que el PSOE està disposat a abordar "vies d'expressió" per resoldre un "conflicte polític" amb Catalunya "que afecta el conjunt d'Espanya".

Segons Ábalos, en les negociacions amb ERC les dues parts proven de "superar" les diferències de base sobre l'origen d'aquest conflicte i trobar la manera d'afrontar-lo "de manera adequada". "Es tracta de buscar des de l'assumpció del problema que afecta el conjunt d'Espanya i trobar una via d'expressió de manera que ningú hagi de recórrer a situar-se fora de l'ordenament jurídic", ha afirmat. Ábalos ha apuntat que el seu executiu espera poder investir Pedro Sánchez aviat. "ERC no ens ha demanat cap temps concret, però si [la investidura] s'ha de produir, no hi ha cap necessitat de demora".

Ábalos s'ha pronunciat en termes semblants al que recollia el comunicat conjunt que van signar ERC i el PSOE després de la reunió dels equips negociadors d'aquest dimarts. El comunicat insistia en l'existència d'un "conflicte polític" que ja no de "convivència" ―com afirmava Pedro Sánchez durant la campanya electoral― que cal abordar "buscant els instruments necessaris per a la seva canalització".

El número dos del PSOE ha anat més enllà per situar l'abast del conflicte a nivell estatal, i no només "a Catalunya", com afirmava divendres passat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Segons el secretari d'organització del PSOE, el conflicte "no és quelcom que s'hagi d'abordar únicament entre les formacions catalanes" sinó que "transcendeix a la pròpia situació a Catalunya i afecta la institucionalitat de l'Estat" com es veu ―ha dit― "a la situació política".