Mariano Rajoy manté el rebuig a suspendre la tramitació i l'entrada en vigor de l'article 155 de la Constitució, en cas que el president de la Generalitat Carles Puigdemont convoqui eleccions, com proposava el PSOE aquesta tarda al Senat, mitjançant una modificació de l'acord del Consell de Ministres. Segons fonts del govern espanyol, l'objectiu del 155 no és convocar comicis en sí mateix, sinó retornar a la legalitat i això només equivaldria a què Puigdemont anunciï també la rendició en el camí cap a la independència i abandoni les lleis de desconnexió, com avançava fa uns dies El Nacional.

 "El 155 irromp per la il·legalitat i acaba en eleccions, però no és només per a les eleccions" insistia una font de l'executiu central als passadissos de la cambra alta, després que el portaveu socialista Ander Gil proposés a l'interior de la comissió aquesta esmena. Per aquest motiu, des de la Moncloa descarten en aquests moments acceptar-la "en els termes en què està redactada" perquè només apunta en la línia de la convocatòria de comicis. Aquest aclariment arriba després que alguns mitjans asseguressin que el Partit Popular preveia acceptar la modificació del PSOE.

L'executiu central fuig, però, de "redactar-li els discursos a Puigdemont" en al·lusió a què caldria perquè el 155 no s'arribés a aplicar. No ho diuen, però el seu objectiu és que anunciï el final del procés sobiranista i restableixi la legalitat constitucional prèvia als dies 6 i 7 de setembre. Al respecte, un íntim col·laborador de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría deia que no li constaven contactes amb la Generalitat que poguessin haver motivat la creença que unes eleccions deixarien el 155 en escac, però denuncien que "ningú ha d'oferir" cap garantia al Govern.

La qüestió és que l'equip de Pedro Sánchez havia apostat per aquesta mesura de "reversibilitat" segons Gil, per donar-li "una sortida a la Generalitat". "Tot és susceptible de tornar encara al seu curs. Fa falta un punt de trobada, un fil d'esperança per a una solució diferent" insistia el senador. Tot això, després que Santamaría sentenciés que l'executiu català "mai no va tenir voluntat de dialogar", cosa que s'hauria vist amb l'absència de Puigdemont a la cambra alta –per bé que no s'ha permès intervenir al Delegat Ferran Mascarell– de manera que la Moncloa procedia a tornar l'independentisme al "punt de partida".

Així les coses, des del Govern central sí preveuen estudiar la proposta de modificació del PSOE sobre no prendre el control de TV3 –dins de l'apartat de mitjans de difusió i comunicació públics. De la mateixa manera, les fonts assumeixen ja com a pròpia la mesura socialista on aquest partit demana que l'aplicació del 155 sigui progressiva, ja que argumenten que ja està establert així en l'acord del Consell de Ministres de dissabte passat. Aquí denuncien "només haver sentit soroll", d'ençà que es va aprovar la intervenció de la Generalitat, i no cap voluntat de retornar a la Constitució.