El delegat del Govern, Ferran Mascarell, ha abandonat el Senat després que li neguessin la intervenció durant la comissió que aborda el 155, en no tractar-se d'un membre d'un executiu autonòmic.

Segons el portaveu d'Unidos Podemos, Óscar Guardingo, la formació morada ha demanat que es deixés intervenir Mascarell en la comissió, una iniciativa a què s'ha afegit ERC i PDeCAT. Tanmateix, el PP s'ha mostrat contrari a aquesta proposta i el PSOE no s'ha pronunciat. "El PP no li permet parlar", ha afirmat Guardingo preguntat pel possible encaix de Mascarell en la comissió conjunta. Segons ha dit, no ha arribat a votar-se l'assumpte, però el PP, amb majoria absoluta, ha mostrat el seu criteri en contra perquè no es tracta d'un membre del Govern.

A l'inici de la comissió, diversos grups han expressat la seva queixa per la negativa que Mascarell participi en la comissió. El portaveu de PDeCAT, Josep Lluís Cleries, ha demanat a la Taula que reconsideri l'acord perquè Mascarell pogués intervenir. "Per això va demanar un representant del president de la Generalitat, en cap punt va dir que fos un conseller del Govern", ha al·legat Cleries.

ERC ha expressat també la seva queixa, el seu portaveu Miquel Àngel Estradé ha assegurat que, en cas de no poder-hi assistir Puigdemont, el delegat de la Generalitat a Madrid és un càrrec "prou digne" per poder representar-ho.

Igualment, Guardingo ha demanat d'intervenir per reclamar que la figura del representant apareix en el 155 i al Reglament del Senat. "No podem predeterminar què farà i ha de tenir un torn de paraula", ha argumentat.

El PNB s'ha afegit a la demanda, afirmant que seria positiu que en un moment d'"incertesa i tensió" seria positiu que la Generalitat hagués pogut parlar en la comissió. "Tot allò que ens doni llum, tot el que sigui dialogar i explicar, a tots ens vindrà bé", ha afirmat el portaveu, Jokin Bildarratz.

PP: "García-Escudero ha estat generós"

També ha pres la paraula el portaveu del PP, José Manuel Barreiro, per explicar que se li ha ofert a Puigdemont que comparegués en el Senat i que el president de la Cambra, Pío García-Escudero, "ha estat generós" en oferir fins i tot el ple. "S'ha rebutjat aquesta possibilitat. El que està fent el Govern de la Generalitat és declinar aquest diàleg del que tant parlen però que tan poc practiquen", ha dit.

García-Escudero ha assegurat que s'estava reiterant un debat ja conclòs en la reunió prèvia de la Junta de Portaveus, que ja estava pres l'acord i no es canviarà". El criteri aplicat és que Mascarell no té rang almenys de conseller d'un govern autonòmic com per poder intervenir en una comissió, que és el que exigeix el Reglament.

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, havia designat al delegat del seu govern a Madrid, Ferran Mascarell, i als portaveus d'ERC i el PDeCAT en el Senat Miquel Àngel Estradé i Josep Lluís Cleries, per representar-lo en la comissió que celebra aquesta tarda el Senat.