Revolució a les direccions dels grups parlamentaris del PSOE del Congrés dels Diputats i del Senat. En el cas de la Cambra Alta, el relleu que preparen els socialistes té accent català: es tracta d'Eva Granados (PSC), actual vicepresidenta segona del Parlament de Catalunya. Segons avança el diari El País, Pedro Sánchez s'ha inclinat per la viceprimera secretària dels socialistes catalans per omplir el buit que havia deixat l'anterior portaveu, Ander Gil, que ara és el president del Senat.

La proposta d'aquest nomenament es concretarà, tal com apunta aquesta informació, el proper dilluns en el si de l'Executiva federal del PSOE. Aquest canvi també forma part de la remodelació que el president del govern espanyol ja va impulsar dins de l'executiu estatal i amb la marxa de José Luis Ábalos com a secretari d'Organització de la formació.

Ara bé, per tal que aquesta proposta es concreti, cal que Eva Granados sigui designada senadora al Parlament de Catalunya. Paral·lelament, per tal que la viceprimera secretària del PSC pugui entrar a la Cambra Alta, és imprescindible que algun dels tres actuals senadors dels socialistes catalans renunciïn al seu escó i deixin la vacant per a ella. Aquest moviment no ha estat confirmat ni per Granados, ni pel PSOE, ni pel PSC, però el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Raúl Moreno, havia publicat una piulada (que posteriorment ha esborrat) felicitant la vicepresidenta segona de la cambra catalana "per aquesta nova responsabilitat".

Actualment, els tres senadors que té el PSC són Manel de la Vega, Lorena González i Antoni Poveda. Els tres van aconseguir el nomenament com a senadors per designació autonòmica en un ple celebrat el 13 de maig de 2021, amb el suport d'ERC, Junts, els comuns i els socialistes. Algun d'ells hauria de ser rellevat.

El cas Iceta: no va poder ser president del Senat

Per tal que es materialitzi aquesta operació amb la qual el PSOE vol impulsar Eva Granados com a nova portaveu del grup socialista al Senat, és obligatori que, abans, sigui nomenada pel Parlament com a senadora. Tot i que l'última proposta per omplir la quota dels socialistes va comptar amb els vots favorables d'ERC, Junts i els comuns, hi ha un precedent que no els va sortir bé. Després de les eleccions del 28 d'abril de 2019, Pedro Sánchez volia situar Miquel Iceta com a nou president de la Cambra Alta, però el Parlament va rebutjar el seu nomenament, fet que va impedir que l'actual ministre de Cultura i Esports accedís a l'acte de senador.

Més enllà del nom de Granados, també havien sonat com a possibles candidates a ser portaveus del PSOE al Senat Irene Lozano, diputada de la Comunitat de Madrid, i Hana Jalloul, portaveu dels socialistes a l'Assemblea de Madrid i que va ser la número 2 de la candidatura d'Ángel Gabilondo a les eleccions madrilenyes del passat 4 de maig.

Trajectòria d'Eva Granados

Eva Granados va entrar a militar al PSC l'any 1999. Del 2002 al 2010, va formar part del Secretariat Nacional del sindicat UGT. L'any 2010 va entrar com a diputada al Parlament de Catalunya, càrrec que va revalidar en les successives eleccions de 2012, 2015, 2017 i 2021. Després dels comicis del 2015, Granados va ser nomenada portaveu del PSC a l'hemicicle català, una tasca que va desenvolupar fins que va ser elegida vicepresidenta segona del Parlament el març de 2021.

En l'àmbit orgànic, l'any 2011 va entrar a formar part de l'executiva del PSC i, des del 2019, és la viceprimera secretària del partit, formant tàndem amb Miquel Iceta, màxim responsable de la formació a Catalunya.

Sánchez també cessa Adriana Lastra

L'altra renovació que es concretarà al capdavant d'un grup parlamentari serà en el del Congrés. Adriana Lastra, actual portaveu del PSOE a l'hemicicle, deixarà el càrrec el proper dilluns. Segons apunta El País, aquesta acció es durà a terme per tal que l'asturiana se centri en les seves tasques com a vicesecretària general del partit. El seu relleu serà Héctor Gómez, diputat canari de 42 anys, portaveu a la Comissió d'Afers Exteriors al Congrés i secretari de relacions internacionals de la formació socialista.

Gómez forma part de la direcció federal del PSOE des del 2017 i ara serà l'encarregat de capitanejar el grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats. Aquest nomenament també s'oficialitzarà, segons la informació del diari El País, el proper dilluns.

Héctor Gómez és diputat des del 2019 per la circunscripció de Tenerife. Els seus primers passos en el món de la política va ser a l'esfera municipal, a l'Ajuntament de Guía de Isora. El 2015 ja va fer el salt a la política autonòmica i va entrar al Parlament de Canàries.

 

Imatge principal: Eva Granados, en la sessió del seu nomenament com a vicepresidenta segona del Parlament de Catalunya. Sergi Alcàzar.