El govern espanyol ha instat aquest dilluns Junts per Catalunya a abandonar els “tacticismes i partidismes” i acatar els tres decrets llei que aquest dimecres es votaran al Congrés dels Diputats, amb un d’ells incloent un punt que torpedina l’amnistia perquè obre la porta a no poder amnistiar independentistes fins d'aquí a uns anys, a través d’un pronunciament del TJUE. El decret, resumidament, modifica el Codi Penal d’una manera que permet a la justícia espanyola deixar en standby l’amnistia fins que el tribunal europeu no es pronunciï sobre les qüestions prejudicials que se li plantegin. Ha estat la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, qui ha demanat “pensar en l’interès general” i aprovar uns decrets llei que pretenen pal·liar els efectes de la inflació econòmica.

La també número dos del PSOE ha estat preguntada en una entrevista a TVE quina és la proposta dels socialistes a Junts per Catalunya, que demana eliminar un punt del decret llei que podria ajornar àmpliament l’aplicació de l’amnistia. La resposta de Montero ha sigut assenyalar que la formació liderada per Míriam Nogueras a Madrid “sap perfectament” que el govern espanyol pretén senzillament deixar palès que se “supedita al dret comunitari” europeu. “Ho sap perfectament, més enllà que li agradaria incorporar elements que actualment no estan en vigor i que no tenen cap tipus de capacitat d’obrir-se a Europa”, ha assenyalat. I ha apuntat també que a la Moncloa miren “si hi ha altres matèries que puguin resultar d’interès” a Junts. “Cal explorar el perímetre per si hi ha altres qüestions que es poden incorporar”, ha afegit. Ha interpretat, doncs, el posicionament de Junts en una estratègia de “fer valdre els seus vots i la seva marca”.

María Jesús Montero, en tant que és també ministra d’Hisenda, ha estat preguntada per les negociacions per aprovar els pressupostos espanyols, i també per la insistència d’Esquerra Republicana d’aprovar els comptes estatals i catalans alhora amb el PSC. “Cada negociació té el seu curs”, ha assenyalat la vicepresidenta, en una estratègia per desvincular les negociacions que es puguin dur a terme a Barcelona i a Madrid. S’ha mostrat convençuda, però, que si hi ha “voluntat d’acord” per part d’ambdues parts es podrà arribar a “punts en comú de protecció dels ciutadans”.

La vicepresidenta primera de l’executiu presidit per Pedro Sánchez també ha lamentat la proposta del PP d’il·legalitzar partits polítics independentistes. S’ha preguntat si, en el sac de “deslleialtat constitucional”, també s’hi podria incloure al mateix PP, per la negativa de la formació capitanejada per Alberto Núñez Feijóo de renovar el CGPJ. Sigui com sigui, la ministra ha tornat a fer una defesa de la llei d’amnistia per “normalitzar la situació política” a Catalunya i a l’Estat.

També s’ha pronunciat sobre possibles esmenes a aquesta llei d’amnistia. El PSOE ha defensat sempre que qualsevol pinzellada haurà de ser quirúrgica i tècnica. “Qualsevol esmena ha de tenir un ampli consens”, ha reiterat aquest dilluns María Jesús Montero quan ha estat preguntada per les modificacions a la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!