Enèsim cop de porta al català, a l’euskera i al gallec. El PSOE i el PP han votat en contra, aquest dimecres, d’una iniciativa de Junts per Catalunya en la qual s’insta el govern espanyol a impulsar l’oficialitat d’aquestes tres llengües a la Unió Europea. La patacada als catalans, bascos i gallecs ha tingut lloc a la Comissió d’Afers Exteriors del Senat. Es tracta d’una iniciativa que, a més dels vots de Junts, ha comptat amb el suport favorable d’Esquerra Republicana, el PNB i Bildu.

El PP ha votat en contra d’aquesta iniciativa per defensar els drets lingüístics de catalans, bascos i gallecs, mentre que el PSOE ha optat per abstenir-s’hi. La posició dels socialistes ha estat clau perquè la iniciativa de Junts no tirés endavant. De fet, la intenció de la formació capitanejada per Josep Lluís Cleries a la cambra alta era la d’equiparar el català amb el castellà a la Unió Europea, però van acabar acceptant una esmena del PNB que optava per estendre aquesta oficialitat a totes les llengües cooficials de l’estat espanyol.

De totes maneres, aquesta idea no serà possible i catalans, bascos i gallecs continuaran sense tenir els seus drets lingüístics respectats a la Unió Europea. Cal tenir en compte que el govern de Pedro Sánchez es va comprometre a la taula de diàleg amb la Generalitat a defensar l'ús del català al Parlament Europeu. Val a dir, però, que això no és el mateix que l'oficialitat de la llengua. Cleries ha recordat durant la seva intervenció a la comissió del Senat que Junts fa el gest de proposar la iniciativa perquè “els veig molt paradets”, en referència irònica als socialistes.

De fet, Cleries ha manifestat que l’abstenció del PSOE demostra que des d’aquesta formació ni “s’estima” ni “es respecta” la llengua catalana. “Defensar la llengua catalana no és atacar la llengua castellana”, ha recordat el senador de Junts durant la seva intervenció al Senat. Així mateix, ha convidat la resta de senadors a “passejar-se” pels barris i les escoles catalanes per tal de comprovar que a Catalunya sí que es parla castellà. “Hi ha una realitat a Catalunya, i és que les llengües conviuen”, ha afegit.

Cleries s’ha mostrat convençut que, tard o d’hora, s’aconseguirà parlar en català al Parlament Europeu. “Ho aconseguirem”, ha dit, a més d'afirmar que n’està tan convençut com del fet que la independència de Catalunya es convertirà en una realitat. “Volem la independència i volem que es respecti la llengua catalana”, ha manifestat a la Comissió d’Afers Exteriors del Senat. Dit això, ha recordat que “fa més d’un any” que està aprovada la modificació del reglament a les Corts perquè s’hi pugui parlar en català, i ha denunciat la seva pròrroga crònica.