El discurs de Nadal del rei Felip VI ha despertat la reacció dels partits del govern espanyol. Per la seva banda, els socialistes, han valorat "molt positivament" el discurs nadalenc del monarca, durant el qual va advocar per "garantir el bon funcionament i la integritat" de les institucions públiques, segons ha subratllat aquest diumenge la presidenta del partit i vicepresidenta primera del Senat, Cristina Narbona.

La socialista ha celebrat que el rei convoqués la ciutadania a una "reflexió constructiva" i a un "exercici de responsabilitat individual i col·lectiva" per aconseguir que les institucions siguin "sòlides" i puguin "garantir la convivència en democràcia", a parer de Narbona, el "patrimoni més valuós" de la societat espanyola. Narbona també ha destacat que segons el seu partit, Felip VI va recordar que "res del que hem construït ho podem donar per fet sempre", per la qual cosa, "cal estar atents a canvis que a Espanya i a la resta de països signifiquen riscos per a la democràcia". Finalment, Narbona també ha posat l'èmfasi en el fet que la declaració del monarca espanyol va ser "profundament europeista".

Cs reclama a Sánchez que escolti Felip VI

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha aprofitat el discurs de Nadal de Felip VI per atacar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al qual ha demanat "que escolti més el Rei que Junqueras i els seus socis", perquè "no es pot enfortir les institucions democràtiques d'Espanya de la mà dels que volen destruir la democràcia espanyola". En una valoració del discurs nadalenc del monarca davant la capella modernista de Sant Miquel de la Roqueta, a Ripoll, la líder de Ciutadans ha considerat que la declaració "va estar a l'altura de les circumstàncies i de la greu situació que viu Espanya".

La líder taronja ha destacat l'apel·lació de Felip VI a la confiança en un futur d'unitat i a la superació de les crisis, però ha advertit que per a això cal "que els demòcrates, els constitucionalistes, els que estimem espanya estiguem units i seguim treballant perquè en el nostre país novament triomfi la llibertat".

El PP destaca el paper de Felip VI per afrontar la crisi

Des de la banda popular, la portaveu del grup del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha destacat la crida de Felip VI a "la concòrdia i el diàleg" al tradicional discurs nadalenc, i a afrontar la crisi institucional actual a Espanya "des dels pilars del sistema democràtic constitucional". Gamarra ha coincidit amb el monarca en el fet que les institucions "han d'estar al servei dels espanyols com a garants de la convivència i de la igualtat de tots". La diputada popular ha subratllat que, segons el seu partit, el rei "coneix perfectament els grans desafiaments" de la societat espanyola i ha celebrat que "des del compliment escrupolós de la tasca com a cap de l'Estat" aporti "suggeriments i reflexions per millorar la vida dels espanyols".

Decebedor discurs per Podemos

Unidas Podemos, en veu del seu diputat al Congrés, Rafa Mayoral, ha considerat que el discurs del rei d'aquest dissabte va ser "decebedor". Un discurs que segons els morats, el monarca no va fer cap referència al caos judicial que el seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, ni a les "mesures preses presumptament per evitar que situacions com aquestes es tornin a produir". Mayoral ha retret a "alguns sectors progressistes" que reclamin que el rei prengui part en la crisi institucional actual, tot remarcant que, des del punt de vista del seu partit, la institució monàrquica no té "legitimitat democràtica", perquè "tots els poders emanen del poble i tots han d'estar sotmesos a la sobirania popular".

Sobre el bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial, Mayoral ha considerat que "els que creiem que la democràcia és el govern del poble, pel poble i per al poble no deixem de veure amb sorpresa la situació que viu el país en un moment com aquest", i ha reclamat afrontar l'escenari "partint de la necessitat d'aprofundir en la democratització de l'Estat". Mayoral ha afegit que "en aquest camí és evident que la Monarquia no jugarà cap paper útil per a les majories socials".