En aquest punt, a diferència de la presidència del Senat, no hi ha hagut cap sobresalt. Com estava previst, el PSOE i Unidas Podemos han tancat un acord aquest divendres sobre la nova configuració de la Mesa del Congrés, que estarà presidida per la catalana Meritxell Batet. L'entesa, segellada per Adriana Lastra i Irene Montero, deixa fora Esquerra Republicana. El secretari primer serà l'extinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, dels comuns.

Segons el repartiment acordat, tres membres de la nova Mesa del Congrés seran per al PSOE, dos per a Unidas Podemos, dos per al PP i dos per a Ciutadans. D'aquesta manera, i a diferència de la legislatura anterior, tindran assegurada una majoria progressista al màxim òrgan de govern de la cambra baixa.

En aquest organigrama els socialistes tindran la presidència (Meritxell Batet), una vicepresidència i una secretaria. A Unidas Podemos li correspondrà la vicepresidència primera, per a la qual ha situat la ja membre de la Mesa Gloria Elizo, i la secretaria primera del Congrés, per a Pisarello.

Per a vicepresident, el PSOE proposarà Alfonso Rodríguez i com a secretària Sofía Herranz. Per a la vicepresidència del Senat proposarà Cristina Narbona, presidenta del partit.

No hi ha cap cadira reservada per a ERC, tot i augmentar el seu pes fins a 15 diputats. Tot i així, des de Ferraz defensen que l'acord "representa i integra la pluralitat de les forces polítiques majoritàries i facilita la feina del poder legislatura".

Fonts del PSOE assenyalen que "l'objectiu prioritari de totes dues formacions és que la Mesa del Congrés compleixi degudament les seves funcions com a òrgan de govern i eviti així que hi torni a haver el bloqueig sistemàtic i partidista que PP i Ciutadans van dur a terme durant l'última legislatura".

L'acord s'ha sabut el mateix dia que s'han fet públics els noms de Meritxell Batet i Manuel Cruz, tots dos del PSC, per presidir el Congrés dels Diputats i el Senat.