Les respostes des de Madrid al president Pere Aragonès s’han fet esperar només unes hores. Els partits del govern espanyol han corregut aquest dilluns a demanar paciència al president de la Generalitat. El portaveu socialista Felipe Sicilia ha evitat concretar la futura trobada, ha recordat que ara la principal preocupació és la pandèmia, però ha calmat els ànims assegurant que la taula de diàleg continua sent l’aposta. Per la seva part, des d’Unidas Podemos, el portaveu parlamentari Pablo Echenique ha recomanat a la delegació catalana “no posar terminis al diàleg en els mitjans de comunicació”.

En el seu discurs de Sant Esteve, des de l’escola Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet, Pere Aragonès va defensar ahir la necessitat de “començar a construir alternatives” per si la negociació amb l’Estat, la taula de diàleg, s’encalla i no aporta els resultats previstos. El president de la Generalitat va assegurar que el 2022 “ha de ser l'any en què comencem a desbloquejar el conflicte amb l'Estat, en què la negociació avanci i comenci a aportar resultats tangibles”, perquè “cal començar a oferir una resposta a l’àmplia majoria de ciutadans i ciutadanes que saben que la resolució del conflicte amb l’Estat passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia”.

En roda de premsa aquest dilluns al migdia, el portaveu de l’executiva del PSOE, Felipe Sicilia, ha reiterat que l’objectiu tant de la formació com del govern espanyol és mantenir l’aposta per “establir vies de diàleg i entesa”. En aquest sentit, el dirigent socialista ha remarcat que “sempre hem apostat pel diàleg i l’entesa dins del marc de la Constitució, que hi hagi bones relacions entre el Govern de la Generalitat i el govern de l’Estat”, com creu que hi ha en aquests moments. En aquest sentit, ha volgut “reiterar l’aposta”.

Però, més enllà d’això, Felipe Sicilia no ha entrat en el detall d’una pròxima reunió, que ha deixat en mans de les dues delegacions. Si bé el portaveu del PSOE ha assegurat que la sisena onada de coronavirus “no invalida” el manteniment de la taula de diàleg, també ha assenyalat que “la preocupació en aquests moments” dels dos governs “està en combatre la pandèmia, fer front a la nova onada i que pugui haver-hi una recuperació com la que ja estem veient”.

En la mateixa línia s’han pronunciat des d’Unidas Podemos. En una entrevista a TVE, el seu portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha defensat que “el que és important no són tant els terminis com que s'hagi canviat una dinàmica històrica de conflicte per una dinàmica molt diferent, de diàleg i acord”. És per això que, sense entrar en el fons —“és normal” que ERC demani la independència perquè és “el que ha demanat tota la vida”—, Echenique ha respost al president Aragonès que “no s’han de posar terminis al diàleg en els mitjans de comunicació”.