A canvi del vot favorable d'Unió del Poble Navarrès (UPN) a la nova llei de reforma laboral impulsada pel govern espanyol, el Partit Socialista de Navarra (PSN-PSOE) a l'Ajuntament de Pamplona no reprovarà l'alcalde Enrique Maya de la formació Navarra Suma, que aglutina el PP, Ciutadans i Unió del Poble Navarrès, per les seves declaracions en relació amb els suposats delictes de menors no acompanyats. A més, el pacte entre el PSN i UPN per l'aprovació de la nova llei de la reforma laboral també inclou l'aprovació de modificacions pressupostàries de l'Ajuntament de Navarra. "És un sacrifici molt gran que fem per obtenir un bé superior i no va més enllà del ple d'aquesta tarda", ha afirmat en roda de premsa la portaveu del grup socialista a l'Ajuntament de Pamplona, Maite Esporrín.

De fet, Esporín ha admès que la decisió respon a una petició del partit a canvi del suport regionalista a la reforma laboral al Congrés dels Diputats. I és que les dificultats de la Moncloa per reunir els vots necessaris per tirar endavant la nova llei de reforma laboral han provocat que els socis de govern hagin hagut de recórrer a partits de dretes, en aquest cas un partit de dretes regionalista, Unió del Poble Navarrès.

Des del PSN, la portaveu socialista a l'Ajuntament de Pamplona, Maite Esporrín, ha justificat el pacte amb la formació regionalista navarresa, tot assegurant que "ni Navarra Suma, ni UPN, ni l'alcalde Enrique Maya mereixen el nostre suport, però sí tots els treballadors d'aquest país que veuran millorades les condicions laborals". La dirigent socialista també ha remarcat que el compromís del seu grup "no va més enllà dels punts esmentats, no és un compromís d'estabilitat amb l'equip de govern ni res que se li assembli". I ha posat èmfasi en el fet que, per al partit socialista, no es tracta de salvar la reprovació d'un alcalde sinó de beneficiar la classe treballadora i desterrar d'una vegada per totes la precarietat que la reforma del PP i Mariano Rajoy va provocar. 

Ara bé, l'acord entre ambdues formacions inclou algun altre compromís? Des del PSN han indicat que el pacte és fruit d'una negociació per part del Govern d'Espanya i el president d'UPN, Javier Esparza, "i seran altres els que hagin de definir si hi ha alguna cosa més en aquest acord o no. En aquests moments nosaltres estem en disposició d'explicar la part de l'acord referida a l'Ajuntament de Pamplona”, ha assenyalat.

El "no" d'ERC a la reforma laboral

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha raonat el posicionament contrari dels republicans, tot assegurant que la nova reforma laboral "agrada a la CEOE, la FAES, el Banc Santander i Cs", però que incompleix les promeses electorals de les formacions del govern espanyol. Alhora, ha acusat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, de pretendre "vendre una moto" perquè "això no és la derogació de la reforma laboral, sinó el retoc de la reforma laboral que van prometre que no farien". I pel que fa al procés de negociació del govern espanyol amb els socis de govern per l'aprovació de la nova reforma laboral, Rufián ha declarat que ERC "no funciona sota amenaça".

Finalment, però, el portaveu republicà no ha donat per trencada l'aliança amb l'executiu coalició. "No s'acaba el món", ha afirmat en referència a l'entesa que comparteix ERC amb el govern espanyol com a soci prioritari del govern de coalició. "Demà hem de seguir parlant" perquè "som molt conscients de l'alternativa", ha sentenciat.

Imatge principal: Maite Esporrín, portaveu del PSN de Pamplona, i Ramón Alzórriz, secretari d'Organització del PSN