La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha urgit avui el Govern espanyol a "prendre mesures polítiques" per impedir el referèndum independentista anunciat per a l'1 d'octubre a Catalunya, i ha avisat que "si el Govern no les pren, les prendrà el PSOE al parlament".

Narbona ha fet aquestes declaracions a Mataró on ha assistit, amb el primer secretari del PSC, Miquel Icta, a l'Escola d'Estiu del PSC, que s'ha celebrat al Parc Científic Tecnocampus de Mataró. Allà, la presidenta socialista ha reclamat mesures que "han faltat aquests anys" per intentar "per tots els mitjans evitar arribar a l'1 d'octubre sense haver demostrat tota la capacitat de diàleg davant la situació actual".

S'ha mostrat convençuda que tenen la capacitat "de reconduir aquesta situació, que fa massa temps que va a la deriva", i ha reiterat el seu compromís "amb la Constitució i la legalitat", encara que també ha assenyalat "la urgència de prendre iniciatives polítiques des del Govern d'Espanya i si el Govern no les presa, les prendrà el PSOE al parlament".

"La nostra posició és clara: el referèndum es planteja des de la il·legalitat -ha afirmat- i no ens movem ni un mil·límetre de la nostra posició".

Narbona ha recordat que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no va abordar amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i ha subratllat que el seu esforç té com a objectiu "que no s'arribi a una situació en la qual hagi d'invocar-se", per això el líder socialista va demanar a Rajoy "mesura, proporcionalitat en les actuacions i sobretot iniciativa política, que és el que ha faltat aquests anys".

La presidenta del PSOE està convençuda que "la majoria dels ciutadans de Catalunya no volen que arribi aquest moment", en referència a l'1-O. "No és una qüestió només entre Catalunya i Espanya, és un problema entre els propis catalans i hem de contribuir a fer que aquesta fractura no es consolidi", ha reflexionat.

Cristina Narbona ha expressat el seu respecte per les posicions d'altres partits, però ha afirmat que el PSC i el PSOE "aniran de la mà" i no els passarà el mateix que a Podemos i a Podem, amb posicions que no són exactament iguals sobre la conveniència o no de participar en l'1-O. A l'Escola d'Estiu del PSC s'han abordat assumptes com "la Tercera Via", les pròximes l'eleccions autonòmiques, les desigualtats socials i la millora de l'ocupació.