El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha decidit aparcar uns dies el seu soci de pacte, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per intentar desencallar la investidura. Això, després de reunir-se ambdós líders per reafirmar que el text de El Abrazo continua sent la base de qualsevol negociació amb altres forces. No sigui que el socialista tingui voluntat d'incomplir-lo. Ara bé, el primer símptoma va produir-se durant la reunió a la Generalitat amb el president Carles Puigdemont, on Sánchez va assistir-hi sense cap membre de l’equip taronja. La situació era destacable: El dia després de la investidura fallida del líder del PSOE, els dos equips, de Ferraz i C’s, havien anunciat que iniciarien una ronda de contactes amb la societat civil i amb la resta de partits, on era una precondició que hi assistissin representants de les dues formacions. L'objectiu era sumar suports per a la investidura del socialista, tal com havien intentat durant tota la setmana anterior.

Primer van quedar amb associacions d’autònoms –un col·lectiu que és la principal fal·lera dins l'estratègia dels taronges–, i després, amb la Unió Fotovoltaica. Ara bé, amb Puigdemont l'escena es va començar a perfilar diferent: El “desgel” promès pels de Ferraz a la Generalitat no passava pas per visitar el president català amb Rivera, promotor d'Inés Arrimadas. El dubte va inspirar el diputat del Partit Popular (PP), Javier Maroto, quan va demanar: “Per què no hi porta Rivera a l'entrevista?”. L’explicació potser havia vingut setmanes abans de la mà de Miquel Iceta, del PSC, quan després de sotmetre a consulta de la militància socialista el pacte de El Abrazo, va dir als barons –en tancat, però enxampat per aquest diari: “C’s és d'un anticatalanisme gairebé m’atreviria a dir que primari”.

Per què no va anar Rivera a la reunió amb Puigdemont, i hi ha 72 ajuntaments del PSC a l'AMI? Per què permet el PSOE que Parlon defensi el dret a decidir?"

Maroto, mordaç, va instar els taronges a donar explicacions per les “contradiccions” en el discurs del PSOE, pel que fa a la unitat d’Espanya. Primera. "Com permet Rivera que hi hagi 72 ajuntaments del PSC a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)?”. Segona. "Com permet Rivera que l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, digui que la seva formació és propera al dret a decidir, i que hi hagi veus a dins del PSOE que també hi són partidaris?". Les paraules del popular van ser repicades pel seu portaveu al Congrés, Rafael Hernando, alhora que un altre Hernando, Antonio (PSOE), no va voler contestar a aquest diari sobre els dubtes de Maroto. “Les seves curiositats ja les satisfaré en un altre moment”, va dir el diputat del PSOE, mentre se li escapava el riure.

Però aquest cop, Rivera ha tornat a permetre –en termes dels de Génova– una altra situació díscola al seu soci de pacte. Pablo Iglesias i Pedro Sánchez, després d'enviar-se WhatsApps i Telegrams –coses de la democràcia al segle XXI–, s’han trucat al voltant de les 12 hores de dimecres, a iniciativa del líder del PSOE. La conversa ha durat 15 minuts, però han fet un pas rellevant: es trobaran abans de Setmana Santa, ja que ambdós creuen que és positiu "que es normalitzi el diàleg”. Potser hauran triomfat en Iglesias les tesis d'Íñigo Errejón, més moderades que no pas les dels qui volen fer escac a Madrid. Els taronges tampoc assistiran aquest cop a l'entrevista.

Iglesias i Sánchez, després d’encreuar-se WhatsApps i Telegrams –democràcia al segle XXI–, s’han trucat i es reuniran abans de Setmana Santa

L'argument l’ha donat Miguel Gutiérrez, portaveu de Ciutadans. “Hi ha un acord signat i és el que hi ha damunt de la taula”, ha dit. Gutiérrez assegura que no donen “cap importància a aquesta reunió”. El taronja ho justifica afirmant que a la trobada "no parlaran de l'acord" entre PSOE i C's, que és on estaria al seu entendre el límit per permetre Sánchez actuar sol. Per a C’s, més enllà “d’escenificar acords, i repartir cadires, cal aconseguir un pacte per als espanyols”. De fet, és el mateix que opina el líder de Compromís, Joan Baldoví, que també s’ha reunit amb PSOE i C's. Preguntat per què es trobava amb els dos partits, si la seva primera opció era la taula a quatre dels partits d'esquerres, i el govern "a la valenciana", Baldoví ha considerat que “caldrà seguir explorant camins". Alhora, el valencià valora com "oli en un llum” la reunió de PSOE i Podemos.

Però per si Rivera no hagués permès ja prou reunions en solitari al secretari general socialista, la darrera vindrà dijous a les 17 hores, per la banda del líder d’Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón. Aquest es reunirà en solitari amb el PSOE, i Ciutadans n’està al corrent. La trobada servirà per reprendre el diàleg que ja hi va haver entre PSOE i IU per arribar a un acord per "a un govern de canvi”, segons ha indicat Ferraz. En conseqüència, sembla que el PSOE ha recapacitat en la seva estratègia, com li demanava retòricament el president en funcions, Mariano Rajoy, fa unes setmanes. S'ha adonat que el seu pacte d'investidura no agradava a la major part del Congrés perquè estava signat amb C's.

C's no entén per què Rajoy ha rebutjat la carta per trobar-se amb ells, "si el PP sempre diu que vol un pacte"

Al seu torn, el partit de Rivera no entén per què Rajoy ha rebutjat en canvi la carta d'entrevistar-se amb ells "si el PP sempre diu que vol un pacte". Així i tot, el diari El Mundo ha publicat que els populars havien demanat als taronges que "facilitin" una trobada amb el de Ferraz. Però Sánchez, en un intent de tirar endavant la investidura, ha aparcat el cotxe de Rivera per uns dies –aprofitant la usual permissivitat d'aquest, que encara vol seduir el PP. Precisament, C's no hauria de patir gaire, ja que després de tot, si el pacte de El Abrazo fracassa, les enquestes li vaticinen un augment electoral. Així, podrien optar per formar govern amb els populars en una nova legislatura, deixant aparcat el PSOE, a qui tantes coses li han permès, com diria Javier Maroto.