El PSOE mantindrà el vot en contra a la despenalització d'injúries a la Corona, que es debat aquest dimarts a la tarda al Congrés, tot i la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que ha decidit aquest dimarts per unanimitat que la llibertat d'expressió sí que empara la crema de fotos del Rei. Això suposarà a la pràctica que la proposició d'ERC per reformar el Codi Penal en aquest apartat quedarà tombada a la cambra espanyola, ja que només comptarà amb els vots favorables dels republicans, el PDeCAT, Unidos Podemos, Bildu i el PNB.

"Entenem que no se centra en l'àmbit de la llibertat d'expressió, sinó en el més institucional", ha dit la portaveu Margarita Robles en roda de premsa. Robles ha insistit que el TEDH "dona resposta a un recurs específic", que és el cas dels nois que van cremar les fotos del monarca, ja que hi havia en col·lisió un altre dret fonamental que el tribunal veuria primordial en tal cas. "La valoració que s'ha de fer la faran els tribunals de justícia. Les sentències exigeixen una lectura detinguda i detallada", ha insistit, després d'afirmar que els socialistes l'acataven", però no "valoraven".

Així i tot, la portaveu socialista ha reconegut que "en una primera aproximació, diu que és excessiu imposar mesures privatives de llibertat, davant d'allò que els magistrats consideren una manifestació de la llibertat d'expressió", ha tancat. Això, però, no farà canviar el vot del PSOE aquesta tarda.