El PSOE ha impugnat aquest dissabte el procés de selecció dels òrgans de govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i ha anunciat la seva intenció d'estudiar les mesures legals adequades després de detectar presumptes infraccions per part del Partit Popular (PP) en les candidatures presentades. Segons un comunicat emès pel PSOE, el PP hauria "infringit fins a dos articles relacionats amb les candidatures a la Junta de Govern i al Consell Territorial" de la FEMP, que estableixen que cap persona "podrà presentar-se en més d'una candidatura".

En concret, els socialistes han assenyalat que els populars haurien incomplert l'article 31 sobre la composició i elecció de les Vocalies de la Junta de Govern (Capítol III) en el seu apartat 3, que desenvolupa el sistema electoral de la següent manera: "Es presentaran candidatures tancades que inclouran un màxim de vint-i-dues persones, cap d'elles podrà presentar-se en més d'una candidatura". En conseqüència, el PSOE ha subratllat que l'elaboració de la llista dels populars també incompleix l'article 26 sobre la composició i elecció dels membres del Consell Territorial (Capítol II) en l'article 26.b.1, que estableix que "les candidatures seran tancades i inclouran un màxim de 61 persones, cap d'elles podrà presentar-se en més d'una candidatura".

Aquests estatuts estan en vigor des de la seva aprovació en l'anterior Ple de la FEMP el 21 de setembre de 2019. L'entitat municipalista ha celebrat el seu XIII Ple aquest dissabte, en el qual ha renovat els òrgans de govern amb una majoria de presència del PP com el partit més votat en les eleccions del 28 de maig d'enguany. L'alcaldessa de Jerez de la Frontera, la popular María José García-Pelayo, ha estat nomenada presidenta en substitució de l'alcalde de Vigo, el socialista Abel Caballero.

En el XIII Ple de la federació, s'ha designat a l'alcaldessa de Santander, Gema Igual, com a vicepresidenta i a les alcaldesses de València, María José Catalá, i de Saragossa, Natalia Chueca, com a portaveus, totes elles del PP i els noms de les quals havien figurat entre les possibles aspirants a presidir l'entitat. El ple havia d'elegir entre candidats de diferents partits polítics els seus òrgans de govern i així adaptar les seves estructures als resultats de les eleccions del 28-M, amb l'elecció dels nous càrrecs, a més d'aprovar les línies d'actuació per al mandat 2023-2027.