El PSOE i Esquerra Unida han obert aquest divendres les seves respectives consultes sobre el preacord d'un govern de coalició entre els socialistes i Unidas Podemos, un referèndum que la formació de Pablo Iglesias començarà demà, mentre que dilluns ho farà ERC, els diputats de la qual poden ser decisius.

La militància del PSOE vota des d'avui a través de la web a la consulta vinculant i obligatòria sobre l'acord de govern, que es formula sota la següent pregunta: "Dones suport a l'acord assolit entre el PSOE i Unidas Podemos per formar un Govern progressista de coalició?".

Demà podran pronunciar-se els militants de forma presencial en les agrupacions municipals o de districte des de les 10.00 hores fins a les 20.00 hores, encara que aquelles de menys de cent electors o amb autorització prèvia podran establir un horari reduït, de quatre hores.

Referèndum a IU

També IU ha començat avui la seva referèndum de forma telemàtica, en el qual les bases hauran de respondre amb un si, un no o una abstenció a la següent pregunta: "D'acord amb el preacord programàtic de 10 punts i l'últim acord de pressupostos generals de l'Estat, està d'acord amb que membres d'Esquerra Unida participin en un Govern de coalició entre Unides Podem i el PSOE?".

La votació online d'IU estarà oberta fins a les 24.00 hores de demà dissabte, dia 23, mentre que diumenge es podrà participar de manera presencial les federacions. Durant dilluns es comunicarà el resultat de la consulta.

Podem preguntarà als inscrits si donen suport al Govern de coalició amb el PSOE en una consulta que comença demà dissabte a les 10.00 hores i s'allargarà fins al dimecres 27 a les 10.00 hores i no fins al 26 com es va informar inicialment, han informat a EFE fonts de Podem.

La pregunta de Podem

La pregunta de Podem és: "Estàs d'acord que participem en un govern de coalició en els termes del preacord signat per Pablo Iglesias i Pedro Sánchez? Sí o no".

Des d'ahir i fins diumenge podran votar les bases d'En Comú Podem, la confluència catalana d'Unides Podem, que donarà a conèixer els resultats dilluns, mentre que avui ha començat el procés per als simpatitzants de Galícia en Comú.

La consulta d'ERC

ERC consultarà dilluns la seva militància quina posició ha d'adoptar el partit davant la investidura de Pere Sánchez. "Està d'acord a rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una taula de negociació?", és la pregunta dels republicans.

La consulta electrònica s'habilitarà a partir de les 9.00 hores de dilluns i s'hi podrà participari fins a les 20.00 hores. A les 20.30 hores es donaran a conèixer els resultats.

Els 13 diputats d'ERC al Congrés poden resultar decisius per fer possible la investidura de Sánchez si acaben optant per l'abstenció.