El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez  / Efe

El portaveu de Ciutadans (C's) al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha explicat aquest matí al Círculo de las Bellas Artes de Madrid que el seu partit i el PSOE mantindran les properes setmanes una ronda de contactes per aconseguir els suports necessaris i que el seu pacte prosperi. La ronda es durà a terme "conjuntament amb forces partidistes i aportacions de col·lectius socials" i hi estaran presents els equips negociadors d'ambdós. El cor de la negociació serà el document que van signar. "Té més projecció d’allò que li han volgut donar" i "qui cregui que el document moria ahir, s'equivocava", ha dit Girauta.

“No tenim la sensació d’haver perdut res. La minoria major són els 131 vots entorn de l'acord de govern progressista i reformista”, ha indicat el portaveu. Preguntat per si demanarien suport al Partit Popular (PP), ha explicat que no els tancarien la porta. "No especulo" sobre si el Rei nomena com a candidat el president en funcions, Mariano Rajoy, però si l'és "haurà de dialogar amb C's i PSOE a partir de l'acord que vostès ja coneixen". "Vam constatar que des d’evidències constructives podem trobar punts en comú entre forces constitucionalistes" ha afegit el diputat de C's.

Per la seva banda, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha explicat que "en cap cas, de cap manera" el PSOE s'abstindria perquè governi el PP, o Mariano Rajoy –ni amb el seu propi text–. Alhora, preguntat per si la ronda de contactes que mantindran amb els sectors socials per desenvolupar un informe "enriquit, millorat, amb més voluntats" és una prèvia a un possible acord preelectoral –en cas d'eleccions– el diputat socialista ha explicat "que aquest seria el pitjor escenari". També ha afegit que "aquest país s'haurà d'acostumar a la cultura política dels pactes", tot evitant la pregunta.

Per la banda de Podemos, l'entesa i el suport al pacte pot arribar "sempre i quan respectin els principis constitucionalistes", punt en què coincideixen ambdós representants de C's i PSOE. Tanmateix, CompromísIzquierda Unida i els morats es plantegen de reunir-se per fer un text conjunt per oferir als socialistes, i investir amb ell Sánchez.