El PSOE ha decidit retirar aquest dimarts l'esmena que va registrar el març passat al Congrés dels Diputats per promoure fiscal de Sala al Tribunal Suprem a qui abandoni la Fiscalia General de l'Estat; una modificació que es va interpretar com un intent per premiar l'exministra Dolores Delgado quan deixi el seu actual càrrec. Ho ha fet després que els socialistes constatessin manca de suports per tirar endavant aquesta esmena. La seva presentació ja va suscitar crítiques generalitzades en la resta de forces de la cambra baixa, no només de l'oposició de PP, Vox i Ciutadans, sinó fins i tot del soci minoritari del govern espanyol, Unidas Podemos, i de diversos aliats parlamentaris. I no només se li va retreure el fons de la proposta, sinó també les formes, ja que l'esmena es va presentar sense anunciar-la i aprofitant la tramitació parlamentària d'una reforma de la Llei Concursal.

I aquest dimarts, aprofitant que es reunia la ponència encarregada de reformar la Llei Concursal, el PSOE ha comunicat que retirava la seva controvertida esmena, una vegada constatat que els socialistes no tenien suports per tirar-la endavant. Així ho ha reconegut en roda de premsa el portaveu del Grup Socialista, Héctor Gómez. "Després de parlar amb els grups parlamentaris i vistes les seves posicions, hem optat per retirar-la. No tocava", ha resumit durant la seva intervenció. En tot cas, ha insistit que la seva esmena no es va presentar 'ad hoc' per beneficiar Delgado, sinó per donar reconeixement al càrrec de fiscal general de l'Estat.

El punt sis de l'esmena socialista, registrada el passat 16 de març de 2022, proposava de modificar l'apartat sis de l'article 31 de la llei que regula l'estatut orgànic del Ministeri Fiscal, que queda redactat de la següent manera: "Si el nomenament de la Fiscal General recaigués sobre un membre de la carrera fiscal, quedarà a situació de serveis i adquirirà la categoria de Fiscal de Sala del Tribunal Suprem una vegada es produeixi el seu cessament".

A finals de març, des del PSOE justificaven que "la nova regulació persegueix adaptar l'Estatut del Ministeri Fiscal al nostre país a les previsions del Segon Informe de Compliment de la IV Ronda d'Avaluació del Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO)", un informe que fa referència a Espanya per "enfortir l'autonomia i la independència del fiscal general".

Es pot destacar que aquest punt tampoc no forma part de les recomanacions del GRECO en relació amb la Fiscalia. Sí que formen part altres punts de l'esmena, com el que estableix que les comunicacions entre el govern espanyol i el Ministeri Fiscal "es faran per escrit i de manera degudament registrada en el suport que reglamentàriament es determini".