Mentre tots els líders dels partits espanyols i catalans han sortit a valorar el discurs del rei Felip VI, el president del govern espanyol (i líder del PSOE), Pedro Sánchez, manté el seu silenci. Qui ha sortit a valorar el missatge nadalenc del monarca per part del PSOE ha estat la seva presidenta (un càrrec més aviat simbòlic), Cristina Narbona, i ho ha fet molt més tard que Casado, Abascal i Arrimadas.

Narbona ha assegurat que els socialistes comparteixen "allò fonamental dels missatges del Rei Felip VI durant el seu discurs nadalenc", en primer lloc, el de "solidaritat i preocupació" per totes la víctimes del coronavirus. La socialista ha afirmat que el PSOE comparteix també la solidaritat i preocupació expressada pel monarca "per tots aquells que han lluitat incessantment per fer front a aquesta pandèmia", com el personal sanitari i altres serveis essencials, els transportistes o els comerciants.

La presidenta del PSOE ha destacat així mateix la menció de Felip VI "al funcionament de l'Estat com a garant de la resposta social davant de la crisi" i la menció a l'Exèrcit i a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. "Davant d'aquesta situació gravíssima i excepcional, el Rei va voler infondre un missatge de confiança en el futur, de confiança en nosaltres mateixos a partir d'un profund sentit de responsabilitat individual i de confiança, de confiança en les nostres institucions, de confiança en la nostra capacitat de superar el que estem vivint", ha assegurat.

En aquest sentit, ha indicat que, "per superar-lo, serà totalment necessari, com el Rei assenyalava", treballar des de la unitat, en els valors democràtics, "amb respecte a la pluralitat i a les diferències i amb voluntat de diàleg entre tots". "Si anem en aquesta direcció, el missatge del Rei marca la possibilitat de recuperació que tindrà també molt a veure amb l'avenç de la ciència al nostre país i a tot el món", ha recalcat la presidenta del PSOE.

El que el PSOE (tampoc) diu

D'altra banda, Cristina Narbona ha declarat que socialistes posen l'accent "en el ferm compromís del Rei amb els valors ètics, que els ciutadans avui reclamen de les institucions". "Valors ètics que, com el Rei diu, han d'estar per sobre de qualsevol circumstància personal o familiar", ha postil·lat. Així doncs, cap queixa al fet que Felip VI ignorés l'escàndol del seu pare com si no hagués passat mai.

"Confiem en què, segons la qual cosa ens deia en el seu missatge, segueixi endavant amb la renovació de la institució monàrquica iniciada des del principi del seu mandat per convertir a la monarquia parlamentària del nostre país en una institució del segle XXI a plena satisfacció de tots els ciutadans", ha conclòs.

A les antípodes del seu soci

Com és habitual en aquest aspecte, el PSOE s'ha mostrat, doncs, molt lluny del plantejament de Podemos, que defensa obertament un sistema republicà. De fet, el portaveu d'Unidas Podemos al Congrés, Pablo Echenique, ha criticat el monarca per no haver condemnat de forma explícita en el seu discurs de Nadal "les activitats corruptes" de Joan Carles I ni la seva evasió fiscal. Segons Echenique, Felip VI "podria haver explicat per què va ocultar (durant 2 eleccions generals) que (almenys) des de març de 2019 coneixia els negocis tèrbols del seu pare i per què només el va reconèixer el 15/03/2020, amb Espanya en 'xoc' pel confinament i després de publicar-ho el The Telegraph.

Al·ludeix el parlamentari "morat" a la renúncia de Felip VI a l'herència del seu pare i la retirada de l'assignació de l'Estat al senyor Juan Carlos, que es va anunciar el passat 15 de març després de conèixer el rei que era beneficiari de les fundacions amb què l'emèrit suposadament va gestionar diners a l'estranger a l'esquena d'Hisenda.

Echenique defensa, a més, que Felip VI "podria haver condemnat explícitament les activitats corruptes de Joan Carles I i la seva evasió fiscal". "Però no. Res de res", denuncia el portaveu, retraient que en el discurs digués "un munt de coses que ja sabíem" i que sobre "l'elefant a l'habitació" es limités a citar-se a si mateix el 2014, en la seva proclamació davant de les Corts Generals, "com si no hi hagués novetats".