El PSOE ha presentat aquest dijous una denúncia a la Junta Electoral Central (JEC) contra els diaris El Mundo, ABC i El Español per haver publicat enquestes electorals que, al parer del partit, ometen informació i són esbiaixades. Els socialistes consideren que algunes enquestes donen al PP un resultat "molt superior" al que després mostren les urnes. A més d'aquests tres diaris, la denúncia es dirigeix contra les empreses Sigma2, GAD3 i Sociometria per una presumpta infracció de l'article 69 de la Llei Orgànica del Règim electoral General (LOREG), que estableix que les enquestes no poden contenir "falsificacions" ni ocultar dades. 

En concret, els socialistes denuncien que les enquestes s'han publicat sense incorporar dades exigides per la llei com la denominació de l'entitat que ha fet l'enquesta, qui l'ha encarregada, el text íntegre de les qüestions plantejades, el marge d'error, la data de realització del treball de camp i el procés de selecció dels enquestats. El secretari d'Acció Electoral del PSOE, Javier Izquierdo, ha explicat que algunes d'aquestes enquestes li donen al PP "un resultat molt superior al que després els ciutadans li donen en les urnes" i per tant volen saber que el que es publica com a estimació "es correspon realment amb la realitat de les dades", ha indicat.

Així mateix, Izquierdo demana que aquests mitjans realitzin una rectificació i publiquin les dades que al seu judici falten en el termini de tres dies des que es publiqui la resolució de la JEC, a la qual reclama que resolgui "al més aviat possible". Finalment ha indicat que presenten aquesta reclamació davant la JEC per a facilitar la major transparència possible i que els ciutadans accedeixin a "informació veraç" i que per tant puguin decidir el seu vot el pròxim 23 de juliol "d'una manera lliure i conscient, aliena a qualsevol tipus d'intoxicació".

Apunten a El Mundo, ABC i El Español

Segons la denúncia presentada pel PSOE, el diari El Mundo va publicar una enquesta en la qual no s'indicaven alguns de les dades exigides en l'article 69.1 d'aquesta llei, en concret "la denominació i domicili de l'organisme o entitat, pública o privada o de la persona física que hagi realitzat el sondeig, així com de la qual hagi encarregat la seva realització". Tampoc "el text íntegre de les qüestions plantejades i el nombre de persones que no han contestat a cadascuna d'elles, el marge d'error d'aquesta, el nivell de representativitat, procediment de selecció dels enquestats i la data de realització del treball de camp".

En la mateixa línia assenyalen que el diari ABC va ometre les dades relatives a "la denominació i domicili de l'organisme o entitat, pública o privada o de la persona física que hagi realitzat el sondeig, així com de la qual hagi encarregat la seva realització, el text íntegre de les qüestions plantejades i nombre de persones que no han contestat a cadascuna d'elles". Finalment indiquen que El Español tampoc va precisar "la denominació i domicili de l'organisme o entitat, pública o privada o de la persona física que hagi realitzat el sondeig, així com de la qual hagi encarregat la seva realització". Les tres enquestes denunciades es van publicar diumenge passat 11 de juny.