Al PSOE cadascú diu la seva. Després que l'expresident espanyol Felipe González hagi acusat sense cap pèl a la llengua Pedro Sánchez d'haver-lo "enganyat", i el líder socialista hagi respost recordant-li que "el 'no' a Rajoy el va acordar tot el PSOE", diferents veus del partit han sortit en tromba a defensar o rebutjar les seves paraules. Ja és ben sabut que el partit està passant de fa temps per una crisi interna important, però les declaracions dels seus representants evidencien, cada dia més, aquesta situació.

El primer a sortir a la càrrega ha estat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha emplaçat Sánchez a demanar perdó a González per haver-lo "enganyat", així com a aportar "una mica de claredat". Molest perquè el secretari general socialista no s'ha posat en contacte amb ell, ha deixat a l'aire que els dirigents territorials del PSOE tenen "molta sort" perquè amb ells sí que hi ha parlat. 

Ara bé. Page, per tornar a portar la contra a Sánchez en relació a la convocatòria d'un congrés federal i d'unes primàries que el ratifiquin –o no– com a líder del PSOE, ha defensat que el partit té una "veu unànime" perquè el desembre de l'any passat van aprovar una resolució sobre pactes en què s'acordava que el secretari general socialista podia provar de formar govern amb Podemos i altres partits d'esquerres si el PP fracassava a l'hora d'aconseguir una majoria que li donés suport.

Certa gravetat

El president valencià, Ximo Puig, ha volgut deixar clar que ell no té constància que es produís aquesta conversa entre Sánchez i González, però s'ha lamentat que si això és així, ha dit: "Em sembla que té certa gravetat". La divisió interna que pateix el PSOE està obligant els seus dirigents a demanar "diàleg i cohesió" i, en aquest sentit, Puig ha carregat subtilment contra Sánchez perquè, ha ironitzat, "deu tenir un interlocutor privilegiat per prendre les decisions que està prenent".

Pel secretari de Política Institucional del PSOE andalús, Francisco Conejo, el congrés "exprés" proposat per Sánchez no és la solució i, com el president del País Valencià, ha advocat perquè se celebri dins el partit "un debat en profunditat" i ha tornat a sortir en defensa d'una refundació del PSOE. "És el moment d'assumir responsabilitats pels resultats tan dolents", ha deixat anar dirigint-se a Sánchez, i ha afegit que "li toca a qui li toca".

Defensa incondicional

El portaveu del grup al Congrés i mà dreta de Sánchez, Antonio Hernando, ha negat rotundament a Onda Cero que dins la direcció del partit hi hagi hagut mai una posició en favor de l'abstenció i ho ha justificat recordant que en l'últim congrés del PSOE del passat 11 de juliol, tots els integrants van estar a favor de rebutjar investir Mariano Rajoy president. 

Ara bé. Hernando ha confessat que ell sí que s'ho havia plantejat perquè fer president el líder del PP podria ser "un mal menor per a Espanya". En aquest sentit, ha subratllat que podria ser que Sánchez hagués tingut aquests dubtes, però ha volgut deixar clar que a ell no li consta res de tot això. Defensant Sánchez a capa i espasa, ha deixat anar que "no és bo sotmetre constantment el secretari general a un qüestionari". I ha volgut deixar clar que "la direcció, amb Sánchez al capdavant, no vol l'abstenció".

Canviar d'opinió...

A aquestes paraules s'hi ha sumat el líder del PSC, Miquel Iceta, que l'ha justificat posant en relleu que "en un moment determinat, Sánchez va poder pensar que aquella era la solució i després, senzillament, canviar d'opinió pel que li va dir el comitè federal o pel que li hem dit molts dirigents del partit".

Iceta ha defensat que "una persona pot canviar d'opinió" i encara més "quan els fets canvien" perquè, d'aquesta manera, "les opinions s'ajustaran a la nova realitat". Per tant, ha deixat anar que el fet que Sánchez digués en un primer moment que el PSOE facilitaria una investidura de Rajoy "es tracta més d'una frustració que d'un engany".

...o no

Mentre que Iceta o Hernando es plantegen que Sánchez pugui haver pensat en algun moment a abstenir-se en la investidura del líder del PP, el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, també ha sortit en defensa del seu secretari general, però ell encara ha apostat més per les seves declaracions subratllant que ell sempre ha tingut molt clar que votaria 'no' a Rajoy i ha recordat que en els últims temps el PSOE ja va adoptar "per responsabilitat" diverses decisions que el van allunyar de les seves paraules i dels seus votants. 

Precisament per això, Luena ha instat González a "no confondre desitjos amb realitat" i li ha demanat que escolti més els militants. L'alcalde de Valladolid, Óscar Puente, ha utilitzat els mateixos arguments que el secretari d'Organització socialista i ha etzibat a l'expresident espanyol que prefereix "que se senti enganyat ell a enganyar els votants del PSOE".

Negar l'evidència

Admetent que fa temps que hi ha una crisi interna dins el partit, el portaveu del PSOE al Congrés ha reconegut que ha hagut de "negar l'evidència" en moltes rodes de premsa per no "danyar" el partit. A parer seu, les escletxes internes s'han ampliat més encara arran de les dues postures que s'han marcat dins el partit: en favor d'abstenir-se a la votació d'investidura o negar-se a fer Rajoy president.

Molts han sortit ara a defensar la figura de Sánchez com a líder del partit. Entre els ja citats, també s'hi ha afegit la veu dels socialistes bascos que, tot i el fracàs històric que van patir en les eleccions d'aquest diumenge tant al País Basc com a Galícia, han assegurat que aquest dissabte donaran suport al secretari general actual. Altres aprofitaran l'ocasió per provar de rellevar-lo a un segon pla, forçar-lo a fer un pas al costat i renovar la direcció socialista.