Pedro Sánchez està convençut que és capaç de resistir els tres anys que queden de legislatura, independentment de quin sigui el futur del Govern de la Generalitat i la basculació de forces entre allò que passi al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats. És per això que fa plans de futur a tres anys vista i és per aquest motiu que la decisió de Yolanda Díaz de dimitir com a líder de Sumar però no de les seves funcions a l’executiu no s’ha rebut com una mala notícia; ans al contrari. Fonts de la màxima direcció del govern espanyol asseguren que la maniobra de la vicepresidenta segona del govern espanyol arriba “en el moment adequat” perquè l’espai que se situa a l’esquerra del PSOE té temps de rearmar-se. I de la mateixa manera, tanquen files amb Yolanda Díaz. Asseguren que no la veuen més debilitada al Consell de Ministres i creuen que ha de continuar sent la interlocutora entre el PSOE i el grup parlamentari de Sumar al Congrés.

La situació és que després de les eleccions europees, els dos eixos de la política espanyola estan dividits en tres formacions estatals cadascun: PP, Vox i ‘Se Acabó la Fiesta’ a l’eix dret; i PSOE, Sumar i Podemos a l’eix esquerre. Les fonts de la Moncloa consultades indiquen que ara aquest espai té l’oportunitat de reunificar-se; i que té temps per fer-ho. “Yolanda Díaz ha arribat a la conclusió que cal reprendre les converses amb Podemos”, opina un membre socialista del govern espanyol que seu ben a prop de Pedro Sánchez al Consell de Ministres, que insisteix que ambdues formacions estan condemnades a entendre’s si volen evitar que la dreta espanyola torni a ocupar la Moncloa.

Des del PSOE, tal com va reconèixer ella mateixa aquest dilluns, consideren que Yolanda Díaz no ha acabat de gestionar gaire bé aquest espai, que “no ha acabat de deixar mai clar si Sumar era un partit o una coalició de partits” i quin havia de ser el paper de les formacions territorials que s’hi han anat integrant. “Hi ha hagut molta confusió”, resumeixen.

Aquest dimarts, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que la renúncia de Yolanda Díaz al lideratge de Sumar no afecta l'estabilitat de l'executiu de coalició. En declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Senat, ha afirmat que Díaz seguirà dirigint les relacions entre les dues formacions que conformen l’executiu presidit per Pedro Sánchez. "Continuarem tenint-la com a interlocutora per als temes de govern i els temes de grups parlamentaris", ha dit. Sigui com sigui, la número dos dels socialistes ha afirmat que si Sumar designa un nou interlocutor, l'executiu i el PSOE ho "respectaran".

“No marxo, em quedo”

Compareixia a Brussel·les de forma gairebé simultània la protagonista de tota aquesta història. La vicepresidenta segona del govern espanyol ha intentat enviar un missatge de tranquil·litat als electors que han confiat en les passades eleccions en Sumar i ha parlat d’ella mateixa en tercera persona: “Yolanda Díaz continua formant part de l’executiva i de l’òrgan de direcció; però cal assumir responsabilitats i fer pedagogia”. “No marxo, em quedo”, ha sentenciat.

De fet, ha insistit que el seu pas és per cuidar l'executiu de coalició "per sobre de tot per continuar avançant en la posada en marxa de mesures socials. De la mateixa manera, ha detallat que la seva renúncia com a coordinadora general respon al seu compromís de bolcar-se en la gestió i en la "política útil", en tant que Sumar té cinc Ministeris que continuarà coordinant i té reptes com per exemple continuar millorant el salari mínim.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!