Yolanda Díaz ha anunciat aquest dilluns la seva dimissió com a coordinadora general de Sumar després de la patacada del seu partit a les eleccions europees d'aquest passat diumenge. La formació va aconseguir només tres eurodiputats, va quedar per darrere d'Ara Repúbliques, només va arreplegar 12.000 vots més que la formació Se Acabó la Fiesta de l'ultra Alvise Pérez, va quedar frec a frec amb Podem a tot l'Estat, i a Catalunya la candidatura d'Irene Montero va arribar a superar la del partit de Yolanda Díaz. En una compareixença enregistrada i emesa pel partit a primera hora de la tarda, Yolanda Díaz no s'ha pronunciat de forma explícita sobre si vol continuar com a vicepresidenta segona de l'executiu espanyol, tot i que sí que ha dit que la seva “obligació” és “garantir que el govern progressista converteixi la desafecció en drets i esperança”. Fonts socialistes de la sala de màquines de La Moncloa confirmen a ElNacional.cat que, per descomptat, preveuen que mantingui els seus càrrecs institucionals. 

 

La ciutadania no s'equivoca quan vota i les últimes eleccions han servit de mirall; són la meva responsabilitat” els mals resultats de Sumar, ha indicat la també ministra de Treball, que aquest diumenge va decidir absentar-se de la fotografia de la nit electoral; i va deixar sols a l'escenari el ministre Ernest Urtasun i la candidata de la formació als comicis continentals, Estrella Galán. Segons Yolanda Díaz, amb la seva decisió de fer un pas al costat s'obre un “debat col·lectiu” tan dins de Sumar, així com “a les organitzacions que en formen part”.

De l'intent de destrucció de Podemos a abandonar el lideratge del partit

Amb la compareixença d'aquest dilluns, Yolanda Díaz tanca un cicle en el qual ha situat Podem en perill d'extinció, però, alhora, no ha estat capaç de crear una marca en l'esquerra alternativa espanyola prou potent. Va voler engolir la marca morada, i per fer-ho va intentar decapitar la cara més visible del partit: Irene Montero, que ha estat precisament qui, aquest diumenge, va aconseguir que Sumar tingués un resultat desastrós. La seva relació amb Podem ha estat tan dolenta que el partit liderat per Ione Belarra ha partit peres amb Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats i ha anat al grup mixt. 

Aquest mateix dilluns, minuts abans que comparegués Yolanda Díaz, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha estat preguntada pels mals resultats de Sumar, i ha apel·lat a la unitat de l'esquerra per tal de poder plantar cara a les dretes: aquest 9-J, la suma de PP, Vox i S'ha acabat la Festa ha sumat prou escons per conformar una majoria absoluta en un hipotètic hemicicle de només eurodiputats espanyols. Aquest dilluns, en la seva compareixença, Yolanda Díaz ha reconegut que no ha estat a l'altura del que s'esperava d'ella, i que no ha estat capaç de “fer les coses que havia de fer” ni les que “millor sap fer”. 

Primeres reaccions

La ministra de Sanitat i portaveu de Más Madrid, Mónica García, ha agraït el gest de Yolanda Díaz, que fa “un pas al costat per fer-ne un pas endavant”. “Gràcies per la teva feina i la teva valentia; tenim la millor vicepresidenta i ministra de Treball per continuar encapçalant les millors polítiques progressistes; seguirem treballant amb més impuls que mai des del govern de coalició”, ha escrit al seu perfil d'X.

Paral·lelament, fonts del PP opinen que el fracàs de Sumar a les eleccions europees es deu a les polítiques aplicades pel seu partit en el govern de coalició amb el PSOE, motiu pel qual hauria també d'abandonar l'executiu. Des de Génova 13 fan befa de la situació i aplaudeixen que Yolanda Díaz hagi comparegut sense permetre preguntes dels periodistes, perquè “és millor que fer-ho a través d'una carta”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!