A Madrid hi ha la convicció que el futur de Pedro Sánchez està lligat, per poc que sigui, al resultat de les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig. La pregunta és si, en cas que ERC o Junts es quedin fora de la governabilitat de la Generalitat, aquesta formació continuarà tenint al·licients per mantenir Pedro Sánchez dempeus a la Moncloa. És a dir, si continuarà sent un habitual soci del PSOE al Congrés dels Diputats. Ha estat preguntada per aquesta qüestió aquest dilluns la portaveu dels socialistes, Esther Peña, que ha assegurat que “quants més vots vagin a Illa, menys opcions hi haurà de desestabilització en cap àmbit”.

Nosaltres no tenim una bola de vidre”, ha asseverat la portaveu del PSOE en roda de premsa des de Ferraz, en la qual ha sortit a reivindicar Salvador Illa com un “estupend candidat”. “La societat catalana vol passar pàgina” del Procés, ha assegurat Peña, tot reivindicant que el líder del PSC és la millor opció per aconseguir-ho. Més enllà dels futuribles sobre com pot quedar la governabilitat de Pedro Sánchez, la portaveu del PSOE ha assegurat que el seu partit surt sempre a “guanyar les eleccions”.

Fonts del PSOE asseguren, paral·lelament, que per molt que les diverses enquestes coincideixin a donar una clara victòria al PSC en les eleccions del 12-M, aquests baròmetres “encara infravaloren” el resultat que poden tenir els socialistes catalans. Des de la sala de màquines socialista, a més, assenyalen que Salvador Illa té prou autonomia per decidir, si pot fer-ho en un futur, amb qui s’alia en cas que tingui l'oportunitat d’esdevenir el pròxim president de la Generalitat. 

Sigui com sigui, des de les altes instàncies del PSOE insisteixen que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya tenen signats uns acords d’investidura que, segons la interpretació que fan els socialistes, obliguen les dues formacions independentistes a mantenir l’estabilitat de la legislatura espanyola. Què diuen els acords d’investidura signats pel PSOE amb les dues formacions independentistes?

“En paral·lel al compliment dels compromisos adquirits” a l’acord d’investidura, Esquerra Republicana va comprometre’s a “donar estabilitat a la legislatura a través d’una negociació de bona fe i de la voluntat d’aprovar les principals fites legislatives”, entre les quals es menciona especialment “l’àmbit pressupostari i relatiu als fons de recuperació de la UE, els projectes de llei remesos pel govern espanyol a les Corts i els Reials Decrets”.

Pel que fa a Junts per Catalunya, en el punt posterior al compromís d’investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol apareix el de “l’estabilitat de la legislatura”, en el qual s’apunta que aquesta estarà “subjecte als avenços i compliments dels acords que resultin de les negociacions en els dos àmbits permanents”, que tracten “la superació dels dèficits i limitacions de l’autogovern” i “el reconeixement nacional de Catalunya”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!