La portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, s’ha mostrat partidària de reformar el sistema lingüístic a Catalunya per adaptar-lo a la situació sociolingüística perquè hi ha “entorns en què el castellà no hi és present”, en al·lusió a l'interior del país. En declaracions a RNE, ha afirmat que la reforma hauria d’assegurar el coneixement del català i del castellà. Granados ha afirmat que l’exconseller d’Educació, el republicà Josep Bargalló, tenia sobre la taula un document que plantejava precisament això i que parlava de “flexibilitzar” la immersió.

"El PSC va fer seva aquesta proposta del conseller d'ERC. Hi ha entorns on el castellà està molt present i altres on no hi es present, i parlava d'una flexibilització per garantir el coneixement dels dos idiomes. Però això no es fa amb mobilitzacions al carrer", afirma.

La portaveu socialista al Senat no ha donat cap credibilitat a les afirmacions del Govern en el sentit que blindarà la immersió sense aplicar la sentència que fixa el 25% de castellà. “Jo tinc molt clar que una cosa és el que diuen de manera hiperventilada i l’altra és el que fan. La Generalitat ha estat complint quan hi ha hagut aquesta petició de les famílies i no tinc cap dubte que es continuarà fent”, ha afegit.

Granados s'ha mostrat convençuda que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, vol que el debat de la llengua es faci de forma "enraonada", i ha apostat per aplicar la sentència del 25% de castellà de manera calmada.

França s'apunta a la immersió

 

Mentrestant, França ha aprovat un nou decret de llengües regionals que permetrà la immersió en català a l'escola, tant a primària com a secundària. No només en català, sinó també en les altres llengües que es parlen a l'Estat: l'occità, el bretó, el basc... El diputat bretó Paul Molac, del partit Llibertats i Territoris, ha celebrat que la regulació "assegura un ensenyament immersiu al sector públic i a les associacions". "Estic encantant i estaré atent als mitjans que destinin els rectors per tal d'ampliar l'oferta docent", ha afirmat.

La mesura ha estat impulsada pel primer ministre francès, el pro-català Jean Castex, després que el tribunal de garanties constitucionals de l'Estat tombés l'anterior norma. Malgrat ser aprovada per majoria absoluta el passat 8 d'abril a l'Assemblea Nacional Francesa, el TC francès va rebutjar dos articles nuclears de la coneguda llei Molac sobre la immersió lingüística. I tot, a petició de seixanta diputats del partit d'Emmanuel Macron (del qual també forma part el mateix Castex).

No obstant, el Govern ha trobat aquesta nova via.