El PSOE no descarta que l'executiu de Pedro Sánchez respongui de manera immediata al que ha passat aquest cap de setmana a Catalunya amb una nova aplicació de l'article 155, si es donen les condicions per a això, i assegura que "no li tremolarà la mà, com no li va tremolar en el passat".

La portaveu del comitè electoral del PSOE, Esther Peña, ha explicat en una roda de premsa que el govern espanyol està ultimant un estudi sobre les mesures que pot adoptar dins del marc constitucional perquè la "conculcació de drets" que, segons el seu parer, s'ha produït a Catalunya amb la "complaença" del Govern i el "desistiment de funcions" de Torra tinguin "conseqüències importants".

La portaveu ha avançat que "en les pròximes hores" es coneixeran les mesures amb les quals el govern de Pedro Sánchez respon a les actuacions de la Generalitat respecte als Mossos, els CDR i les declaracions del president Torra cridant a la "via eslovena".

Peña també ha carregat durament contra el president, Quim Torra, per "desprestigiar" els Mossos. També per les seves referències a la via eslovena. "Només mencionar aquesta via és un error, un absolut disbarat i una gran temeritat que haurà d'explicar", ha declarat.

Els socialistes consideren a més que els incidents i les barreres aixecades en els peatges de les carreteres pels CDR, coincidint amb les hores centrals de l'operació tornada pel pont de la Puríssima, han de tenir conseqüències, perquè "ni es poden tancar les vies, ni es pot acabar amb la lliure circulació dels ciutadans".

Després de subratllar que la situació que està vivint Catalunya és de "greu deteriorament" social i de l'estat del benestar i els serveis públics, així com de la convivència, ha fet una crida als independentistes a no crear més problemes.

També ha acusat Torra de donar la "sensació que no sap quina és la seva posició, que no és altra que assegurar la convivència i la seguretat" dels ciutadans catalans, i l'ha advertit que "no pot inhibir-se" davant situacions com les generades pels CDR.

Sobre si el PSOE dona per conclosa la via de l'apaivagament empresa pel govern espanyol amb la Generalitat, Peña ha recalcat que la seva "màxima seguirà sent diàleg i recerca de la convivència". "D'aquí no ens mourem, aquesta és la marca PSOE", ha defensat, i ha confirmat que els socialistes tampoc renunciaran a negociar els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019 amb els grups catalans del Congrés.

Preguntada per si Sánchez trucarà o es reunirà amb els líders de l'oposició per acordar les decisions que pugui adoptar respecte a Catalunya, s'ha limitat a dir que la llum i els taquígrafs són a sobre de la taula, sempre que el govern de Sánchez o el grup parlamentari socialista s'hi asseguin.