Tot i la retòrica crítica del PSC contra el titular de la Conselleria d'Educació, els socialistes han tornat a salvar Josep Gonzàlez-Cambray. Per quart cop. I és que aquest dimecres el Parlament ha posat sobre la taula la possibilitat de reprovar el conseller per la seva actuació al capdavant del departament que lidera. Tot plegat, després d'un final de curs marcat per les vagues d'Educació i les protestes, i que no acaba aquí: avui mateix, els sindicats de professors han anunciat que convoquen dues vagues totals amb mobilitzacions i manifestacions pel pròxim 7 i 28 de setembre amb l'objectiu de "començar el curs sense normalitat" i mostrar així el rebuig que genera Cambray entre la comunitat educativa.

La diputada del PSC Esther Niubó, des de la cambra catalana, també ha evidenciat que els socialistes són crítics amb les maneres de fer del conseller. "Ha imposat canvis en contra del Parlament i en contra de la comunitat educativa", com l'avançament del curs escolar, i l'ha instat a reunir-se amb els afectats per tal d'evitar problemes a l'inici del curs vinent. Ara bé, tot i això, també ha desmarcat qualsevol pronunciament en la seva contra. "No el reprovarem perquè ja l'ha reprovat tota la comunitat educativa. Compartim les seves denúncies i donem suport a unes reivindicacions justes, però no contribuïm res reprovant".

Salvat pel PSC

D'aquesta manera, els socialistes han acabat salvant Cambray. Aquest dimecres, la CUP havia presentat una moció al ple del Parlament que pretenia reprovar el conseller per la seva gestió de la crisi oberta amb els docents, el quart cop que aquesta mesura es posava sobre la taula de la cambra. La primera ocasió arribava el 10 de març de la mà de Ciutadans, que volia censurar-lo per la modificació del calendari escolar, però només aconseguia el suport de Vox i el PP, mentre que el PSC i els comuns s'abstenien. Posteriorment, el 7 d'abril arribava una primera moció dels cupaires per la seva "falta de diàleg", amb el suport de Vox i Cs, i de nou l'abstenció dels socialistes i els liles. Els de Jéssica Albiach només van sumar-se a la demanda al maig, quan, juntament amb la CUP, van demanar incloure una esmena en una moció del PSC per a reprovar el conseller, però que mai va arribar al ple del Parlament perquè els socialistes van rebutjar la proposta.

I ara, els de Salvador Illa han optat un quart cop per oposar-se a desaprovació formal del Parlament. Els socialistes s'han abstingut i han facilitat el suport a Cambray, mentre que la resta de formacions han demanat la seva reprovació. Ara bé, una majoria de la cambra sí que ha constatat "el clima de malestar generalitzat de la comunitat educativa", i ha instat el Govern a "prendre mesures urgents" per revertir aquesta situació. Des de la CUP, Nogay Ndiaye ha advertit que el curs anterior "no ha acabat amb normalitat" i el següent "tampoc començarà amb normalitat", mentre que des dels comuns Jordi Jordan ha carregat contra ERC i Junts: "Després de la nul·la resposta del govern, calen canvis i millores escoltant el clam unitari de la comunitat educativa".