El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat per carta al president del Parlament, Roger Torrent, que obri "de forma immediata" una nova ronda de consultes per trobar un candidat que pugui ser investit. En la missiva afegeix que si això no és possible, Torrent hauria d'establir el mecanisme o decisió parlamentària que permeti obrir el termini de dos mesos establert a la llei per tal d'arribar a la investidura d'un candidat o la convocatòria de noves eleccions, cosa que ha puntualitzat que no desitgen. El secretari d'Organització dels socialistes, Salvador Illa, ha lamentat que Catalunya es troba en una situació de "paràlisi" per la "divisió" en el bloc independentista i la "manca d'iniciativa" de Cs.

En la carta, registrada aquest dilluns al Parlament, Iceta recorda a Torrent que va decidir ajornar el ple d'investidura perquè "no es donaven les condicions per assegurar una sessió d'investidura efectiva ni les garanties per a l'exercici lliure dels drets polítics del candidat". Afegeix que la mesura cautelar decidida pel Tribunal Constitucional (TC) estableix "amb claredat" la impossibilitat de celebrar una investidura per via telemàtica o de substitució i que el candidat no podrà ni delegar el vot ni comparèixer davant la Cambra mentre estigui vigent l'ordre judicial de recerca i captura, així com que per participar en el debat d'investidura hauria de rebre la corresponent autorització judicial. 

Davant d'això, i del fet que Puigdemont no hagi demanar dita autorització, els socialistes veuen "obvi" que la seva candidatura no podrà ser objecte d'un debat d'investidura efectiu i amb garanties al que es refereix Torrent. Iceta li recorda al president del Parlament les seves manifestacions en defensa dels drets de tots els diputats i per això li crida l'atenció sobre el fet que aquests "han de poder participar en un ple d'investidura complint així els deures i terminis establerts per les lleis". És per tot això, que Iceta reclama al president del Parlament que obri nova ronda de consultes o emprengui accions per tal de desencallar la situació. 

En roda de premsa, Illa ha afirmat que la "divisió" que es viu entre ERC i JxCAT ha portat Catalunya a una "paràlisi". Ha afegit que també hi influeix la "manca d'iniciativa política" de Cs, que ha recordat que va guanyar les eleccions del passat 21 de desembre. "Els uns pels altres donen com a resultat una paràlisi política molt nociva i perjudicial", ha declarat. En aquest sentit, ha assegurat que les poques iniciatives que s'han impulsat han sorgit del PSC. 

"Puigdemont no pot ser investit"

Tant en la carta com en la roda de premsa posterior a l'executiva, el PSC ha insistit que Puigdemont no pot ser investit president. Illa ha assegurat que el candidat de JxCAT no reuneix els requisits necessaris per exercir el càrrec i que, a més s'ha "autodescartat" en no comparèixer davant la justícia. El desbloqueig a la situació passa segons Illa per "acceptar la impossibilitat que Puigdemont sigui investit". 

El secretari d'Organització ha qualificat d'error "amagar-se" darrera aquesta proposta i ha urgit a trobar una sortida per assolir un govern "dins del marc legal" i recuperar les institucions d'autogovern.

Pel que fa a ERC, Illa ha valorat que la formació republicana té una "major aproximació al principi de la realitat" en comparació amb JxCAT. Ha afegit que el fet que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, pogués ser candidata és "una possibilitat" però ha dit que no correspon a ells sinó a les formacions independentistes.

Per últim, Illa ha defensat que tant el PSOE com el PSC s'estan comportant com a partits "responsables" i ha recriminat que qui està "desorientat" i "no saben ni què volen" són els comuns. "Fins i tot es plantegen canviar de nom", ha dit en al·lusió a Podem. 

Ho ha dit en resposta a la portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, que ha definit els socialistes com a "pagafantes" del PP. "No hi podria estar més d'acord tot i que és col·loquial", ha assegurat Alamany en citar d'exemple el paper del PSC i del PSOE en l'aplicació "gairebé de franc" de l'article 155. La número 2 dels comuns ha retret al líder socialista, Pedro Sánchez, que estigui ara "callat" tot i que defensés la plurinacionalitat en primàries. Ho ha dit així en ser preguntada sobre l'acord per a una reforma constitucional que "en solitari", ha recordat Alamany, va anunciar Sánchez fa quatre mesos. "Ha estat permanentment hipòcrita", li ha recriminat Alamany. Els comuns defensen que es "repensi" la relació de Catalunya amb l'Estat sense que això "sigui una excusa per recentralitzar encara més". 

Montilla, senador del PSC

D'altra banda, l'executiva del PSC d'aquest dilluns ha acordat proposar José Montilla com a senador de designació autonòmica com en la darrera legislatura.