Neccesita millorar (més). Miquel Iceta, líder del Partit dels Socialistes de Catalunya, ha fet autocrítica amb els resultats de les eleccions, tot i guanyar un escó respecte els comicis del 2015. Iceta no ha tingut dubtes a l'hora d'assegurar que els 17 diputats "no són el resultat que perseguíem" i de felicitar Inés Arrimadas per la victòria de Ciutadans "en vots i escons".

Acompanyat per personalitats socialistes com Jaume Collboni, Núria Marín i Eva Granados (i amb Pedro Sánchez a Madrid), el cap de llista del PSC ha posat en dubte el bon resultat de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP : "La majoria independentista es veu matisada pel retrocés respecte el 27 de setembre i perquè novament no ha assolit la majoria en vots emesos".

Miquel Iceta   EFE

Feia 18 anys que els socialistes no milloraven els resultats al Parlament, però això no ha deixat satisfet Iceta, que ha començat el seu discurs agraint a la ciutadania "una jornada exemplar". A la seu dels socialistes catalans, al carrer de Nicaragua, s'han viscut els resultats amb cert desencís. Les enquestes situaven el PSC com un actor principal en el tauler polític de Catalunya, però les urnes l'han tornat a relegar com a quarta força.

Iceta ha seguit l'escrutini acompanyat de membres de la candidatura, l’equip de campanya i assessors. I tots ells han volgut fer-li costat quan ha donat la cara davant els mitjans de comunicació. El cap de llista del socialistes catalans ha volgut mirar al futur amb optimisme, recordant la seva oferta de diàleg entre Catalunya i Espanya. "Demà es reuniran les direccions del PSC i Units per Avançar per a impulsar la tasca en la nova etapa parlamentària que avui comença", ha dit abans d'enviar un missatge al nou president de la Generalitat: "Ha d'actuar en el marc de la legalitat constitucional vigent i ha de descartar la via unilateral il·legal que tant ha perjudicat les institucions i el país".

Una campanya "vibrant"

El PSC segueix convençut que la solució per desencallar la situació a Catalunya "no es troba en l'independentisme ni en l'immobilisme". Segons Iceta, el partit segueix pensant que la seva via, de diàleg i negociació, s'acabarà imposant als extrems.

"Ha estat una campanya vibrant, on hem pogut explicar la nostra proposta", ha subratllat el cap dels socialistes catalans, que no ha tingut cap problema en repetir que els resultats en aquestes eleccions els deixen freds: "No hem aconseguit una majoria alternativa al bloc independentista ni hem aconseguit convertir-nos en el centre d'aquesta alternativa". El PSC, després del suport a l'article 155 de la Constitució espanyola, ha vist com es quedava en terra de ningú, entre el creixement de Ciutadans i la patacada del Partit Popular. 

"Ja sabeu què toca: treballar. Som molt pesats", ha dit una de les persones amb responsabilitat dins la llista quan han cessat els aplaudiments finals. Ara, els socialistes enceten una nova etapa, però amb menys protagonisme del que segurament havien imaginat.