L'anunci del president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre el plantejament que té per impulsar l'acord de claredat no ha estat ben rebut pel PSC. A parer dels socialistes, ara mateix no convé aquest debat i lamenten que la iniciativa inclogui "aspectes divisius". Alícia Romero, portaveu del PSC al Parlament, ha volgut emfatitzar que aquesta proposta ja es va presentar a l'hemicicle i que només va rebre el suport d'ERC: "Neix en minoria i ens sorprèn que en aquests moments de greus problemes del país, com la sequera, el president no dediqui tots els seus esforços en aquests temes prioritaris".

"El que ens cal és política útil, donar resposta a les necessitats dels catalans i la proposta de l'acord de claredat no va en aquesta línia", ha reblat. Des del PSC, refermen que "en propostes divisives" no hi seran i Romero ha evitat aclarir si assistiran a la reunió que el president Pere Aragonès vol convocar després de les eleccions municipals 2023 per abordar aquesta proposta. "El dia que passi ja es decidirà, ara com ara no ens han convocat", s'ha escudat la portaveu socialista.

Encara sobre la compareixença de Pere Aragonès, el PSC critica el seu "cofoisme i la seva autocomplaença" respecte al problema de la sequera. "El que hauria d'haver fet el Govern és inversions que ara ens portarien a estar en una altra situació", ha destacat Alícia Romero. Els socialistes retreuen al Govern que manca "col·laboració i entesa" amb els ajuntaments i consideren "erroni" que el president de la Generalitat no hagi fet referència a la gestió forestal. "Una de les conseqüències de la sequera pot ser que hi hagi més incendis i tampoc s'han abocat els recursos necessaris en aquesta matèria", ha precisat Romero, apuntant que el 64% del territori català és forestal.

El PSC reclama de nou un "pas al costat" de Laura Borràs per retornar el "prestigi" al Parlament

Durant la seva roda de premsa, Alícia Romero ha explicat que han acordat amb altres grups que la proposta de reforma del reglament de la cambra que van registrar la setmana passada no es tramitarà per lectura única, sinó que es farà per la via d'urgència extraordinària. Aquesta modificació contempla una via per poder destituir Laura Borràs de la presidència del Parlament encara que la sentència no sigui ferma. Així doncs, no s'abordarà en el ple del 18 al 20 d'abril, sinó que el debat a la totalitat arribarà al primer ple del mes de maig, que tindrà lloc entre el 2 i el 4 d'aquest mes. En aquest context, la portaveu del PSC ha indicat que "els lletrats desaconsellaven fer-ho per lectura única" i "per responsabilitat" han optat per fer aquest canvi. Amb aquest gest, els socialistes insisteixen a demanar a Laura Borràs que faci un "pas al costat": "Apel·lem a la seva responsabilitat per retornar el prestigi del Parlament, nosaltres hem posat al damunt de la taula una possible solució". Alícia Romero ha alertat, alhora, que quan Borràs ja no sigui diputada, ells demanaran la celebració d'un ple tan aviat com sigui possible per triar una nova presidència.

Respecte a la decisió del Tribunal Constitucional de tornar a anul·lar la delegació de vot de Lluís Puig, els socialistes consideren que les sentències "s'han de complir" i "esperen" que el seu vot no es compti en el proper ple del 18 al 20 d'abril. "Aquesta delegació de vot no compleix el reglament del Parlament; no només hem de complir la sentència, també les lleis que fem", ha conclòs Romero.

Els comuns també fan un toc d'atenció a Pere Aragonès

Des dels comuns, el diputat David Cid ha celebrat que l'acord de claredat és una proposta que el seu grup "ha defensat sempre", fins i tot "quan es negava la possibilitat d'un referèndum acordat". "Ja la vam posar al damunt de la taula fa cinc anys", ha reivindicat Cid. Així i tot, els comuns alerten al Govern que "els consensos es treballen" i que cauen en la "temptació de fer anuncis abans de tenir aquests consensos treballats". Per a David Cid, "fa la sensació que el pacte de claredat va i ve en funció dels problemes que té Esquerra Republicana: ho diuen en plena crisi amb Junts durant el debat de política general i ara en plena crisi de la sequera".

Sobre la seva proposta de modificació de l'assignació econòmica als expresidents de la Generalitat i del Parlament, David Cid ha explicat que han acordat amb socialistes i republicans que no es tramiti per lectura única, sinó que també es farà per la via de la urgència extraordinària amb l'objectiu que aquesta llei pugui veure la llum abans que arribin les vacances d'estiu. Els comuns també han volgut fer referència a la sequera per instar el president Pere Aragonès a "no deixar-se acovardir per la pinça Junts-PSC", que a parer d'ells va ser el que va impedir l'acord a la cimera, i que apliqui "el que és vigent" en matèria de sancions als ajuntaments que no tinguin un pla de sequera.