La greu situació de sequera que atravessa Catalunya és, segons el mateix Govern de la Generalitat, el principal problema que pateix el país en aquests moments. I així li ho recorden a l'Executiu ple rere ple els grups de l'oposició. Aquest dimarts, ha estat el PSC qui ha criticat la gestió que n'ha fet el Departament d'Acció Climàtica, lamentant que durant aquests gairebé tres anys que fa que s'allarga la sequera pluviomètrica al país dels últims 110 anys, els que fa que es recullen dades, "sembla que hagin despertat a la tardor del 2023, després de veure que no arribaven les plujes". La diputada socialista Silvia Paneque ha anat més enllà en la seva interpel·lació a David Mascort, el conseller del ram, i ha conclòs que el motiu pel qual "Catalunya ha arribat a aquesta situació extrema" és perquè "el Govern s'ha centrat en la gestió de la demanda d'aigua i no pas en la gestió de l'oferta", és a dir, en repartir l'aigua que encara hi havia el país amb les pluges dels últims mesos enlloc de buscar formes alternatives de crear-ne, com la regeneració o les dessaladores.

"Si s'hagués actuat com s'havia d'actuar la situació seria una altra", ha insistit Paneque, que ha enumerat al conseller diferents articles científics que ja auguraven una sequera com la que està afectant al país. Per això, ha retret Mascort el fet que s'hagin dedicat a gestionar la demanda d'aigua enlloc de l'oferta, "pensant que a la tardor podrien arribar pluges", quelcom que finalment no ha succeït. També que durant aquests mesos i anys hagin posat massa els focus sobre els ciutadans i els ajuntaments a qui han reclamat que redueixin un consum d'aigua que, especialment a les llars, ja és molt baix, després de les lliçons que va aprendre la ciutadania de Catalunya arran de la sequera del 2008. Per això, ha demanat al Govern que posi el focus en generar aigua de pluja en lloc d'esperar-la. Això passa, segons la socialista, per apostar per les dessaladores, aprofitar l'aigua semipotable que surt de les depuradores enlloc de llançar-la al mar en un context com l'actual i treballar per recuperar les reserves subterrànies. 

La lentitud de les obres, un problema 

Lluny d’entrar al xoc, el conseller Mascort ha respost Paneque assegurant que estava d’acord amb bona part de les seves reclamacions però li ha recordat que l’escenari en el qual s’ha trobat Catalunya eren els que es plantejaven per molts més anys més tard i que ha arribat molt abans. També li ha reconegut que el Govern s’ha centrat a gestionar la demanda, com la socialista li havia retret, tot i que ho han fet “mentre fèiem tota la resta”. Així, ha assegurat que el Govern no ha “esperat que plogui” sinó que han anat licitant obres i aprovant projectes, però que aquesta feina no té un impacte immediat: “Les coses triguen a fer-se, encara que siguin amb urgència. Una obra no es fa d’avui per demà”, ha resumit Mascort que ha deixat clar al PSC que la majoria d'infraestructures que reclamen, com les dessaladores, ja estan en marxa.