La proposta dels socialistes als catalans per "solucionar la crisi de Catalunya amb l'Estat" passa per una reforma constitucional federal a partir de setembre. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, han explicat en roda de premsa un acord entre les comissions dels dos partits sota el nom “La declaració de Barcelona”.

“Animem a totes les fonts parlamentàries a renovar la Constitució”, ha repetit en diverses ocasions Sánchez, "i especialment a Ciutadans". “L’1-0 és avui, demà i demà passat. Tots els dies són bons per solucionar el problema que hi ha a Catalunya. No tenim per què esperar”, ha afirmat. No obstant això, no ha donat data de quan s’iniciarà la reforma i s’ha limitat a dir que s’emmarcarà al setembre “en el termini del pròxim període de sessions”. 

El document estableix com a "prioritari" impulsar una subcomissió al Congrés —"o l'òrgan parlamentari que es consideri més convenient"— per començar a treballar en la reforma de la carta magna. Sánchez també ha esmentat que, en cas que la subcomissió no sigui possible, hi ha la possibilitat que el nou model constitucional es tracti en una comissió d'estudi o una comissió mixta Congrés-Senat. 

Declaració de Barcelona by El Nacional on Scribd

Sánchez ha declarat que "el vehicle és el menys important” per a la reforma constitucional i que “obrir el debat i aconseguir unitats de consens” és pel que volen apostar. “Diàleg, diàleg i més diàleg”. També ha assegurat que l'opció bona de la reforma de la Constitució serà la que “surti a través del consens”.

“Nosaltres tenim una proposta de reforma constitucional. Els altres no han proposat res; o estan en l'immobilisme o en el rupturisme", ha afirmat el secretari general del PSOE. També ha reiterat que avui "ja no hi ha una majoria absoluta del PP" i que, per tant, "es poden crear majories parlamentàries amb altres partits". 

PSC ICETA I SANCHEZ, LAURA GOMEZ

Els altres sis punts que inclou la declaració són la negociació de les 46 demandes plantejades pel Govern de la Generalitat; el desenvolupament de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya; abordar la negociació del sistema de finançament autonòmic; la inversió estatal en infraestructures estratègiques de Catalunya; el reconeixement de la llengua, la cultura i els símbols de Catalunya, i Barcelona.

En relació al canvi de Govern, Sánchez ha evitat fer declaracions i Iceta ho ha catalogat com una “mostra de descomposició política”. El secretari del PSC també considera que “el Govern de Catalunya ha perdut tota credibilitat”. A més, també ha manifestat que li ha estranyat el fet que “el conseller d’Interior és el que ha obtingut més èxit en la seva gestió i ha estat apartat del govern”. “Volem creure que no és un intent de dinamitar els ponts”, ha dit. “Aniria bé que els canvis els concentrés en el temps i no ens trobéssim un canvi de govern cada setmana”.