Després d'autoafirmar-se internament al congrés d'aquest cap de setmana, el PSC busca ara refer els ponts amb el PSOE. Aquests s'havien malmès pel 'no' en la investidura del president Mariano Rajoy i altres manifestacions del partit català com la defensa de la via canadenca o les al·lusions a la plurinacionalitat. La tensió havia escalat a Ferraz fins al punt de replantejar-se la permanència dels socialistes catalans en els seus òrgans de direcció, com va explicar El Nacional. Però ara, el PSC vol superar l'episodi i elaborar una estratègia conjunta que faci front a Rajoy i reconegui el "tret" català. 

L'adjunta a la primera secretaria, Núria Marín, ha demanat aquest dilluns la convocatòria d'un congrés federal del PSOE per abordar la relació entre les dues formacions. "Hi ha hagut certa fractura i mala relació" reconeixia Marín. La petició s'alinia amb les tesis de l'exsecretari general, Pedro Sánchez, qui fa dies demana que es convoqui l'òrgan i abans es triï el nou líder del partit. Els socialistes catalans se sentien més còmodes amb Sánchez que amb la nova gestora, ja que aquesta té forta presència de representants andalusos de la federació encapçalada per Susana Díaz. 

En aquesta reconstrucció dels llaços, el procés independentista podria jugar-hi un paper clau. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, defensa des del comitè federal on es va decidir l'abstenció a Rajoy, que si el PP seguia governant, el sobiranisme creixeria. Per això, ells votarien 'no'. En la mateixa, Iceta, ha afimat aquest dilluns que trucarà el president de la gestora, Javier Fernández, per demanar-li un tractament "específic" per a la seva formació. La reivindicació és que molts catalans volen "seguir formant part d'Espanya i ser respectats com a catalans", així com sentir-se "estimats".

Iceta també es mostra partidari de la celebració d'un congrés, però a la primavera. Així mateix, ha tornat a referir-se al model alemany CDU-CSU com a possibilitat de relació entre el PSC i el PSOE en cas que finalment s'opti per reformular els llaços: "Tot el que sigui per millorar és positiu", ha dit. L'opció es basaria en què els catalans no tinguessin presència en els òrgans federals, en una relació  més "simètrica i equilibrada". Això compta amb suport del secretari de la gestora, Mario Jiménez, qui va usar aquest adjectiu per al projecte de futur entre tots dos.

De fet, el propi secretari d'organització del PSOE-A, Juan Cornejo, assegura que no veu ruptura amb el PSC, per bé que aposta pel diàleg per assolir una entesa i "reforçar-se mútuament". Cornejo sí ha discrepat quan al distanciament dels catalans respecte de la ressolució de Granada de l'any 2013 -que advocava pel federalisme i es va aprovar per unanimitat-. "Si algú defensa  alguna opció diferent, ho ha de justificar" ha dit Cornejo. La qüestió és que en un dels debats al Parlament, el PSC va sotmetre a votació un text on obria la porta a acceptar la plurinacionalitat.

Sancions

Així i tot, el procés de construcció trobarà esculls al seu pas. El PSOE fa servir com a sanció més probable per als diputats que no es van abstenir en la investidura de Mariano Rajoy la màxima multa que preveu el reglament, de 600 euros, i l'expulsió de la direcció del grup socialista d'aquells que, com la catalana Meritxell Batet i la balear Sofia Hernanz, formen part d'aquest nucli, segons fonts socialistes.

Dos dies després de la votació en el Ple del congrés, el president del Comitè de Disciplina del Grup Socialista, Luis Carclos Sahuquillo, va comunicar l'obertura de l'expedient als 15 diputats que van desatendre l'acord adoptat en el Comitè Federal d'abstenir i els va donar una setmana per presentar al·legacions. La seva resposta ja ha estat enviada, tot i que el termini encara no ha acabat. "Atenent a la discrepància d'aquests dos acords vaig decidir, en consciència, votar que 'no' a la segona sessió del debat d'investidura", deien, reiterant la seva voluntat de "seguir treballant" amb el PSOE.

El Grup Socialista planteja afegir una segona penalització, que seria treure de la direcció del grup a les dues diputades del 'no' que formen part del PSC. Aquesta mesura ja es va adoptar el 2013 quan els socialistes catalans es van desmarcar del PSOE seguint les ordres del seu primer secretari aleshores, Pere Navarro; en aquell moment que va sortir de la cúpula va ser el diputat José Zaragoza, un dels que ara ha tornat a trencar la disciplina.