El PSC no participarà en la comissió sobre l’Operació Catalunya, creada per investigar la suposada operació que l’Estat va portar a terme per frenar el procés, després que aquest dimarts Junts pel Sí i la CUP desmantellessin la comissió d’Investigació sobre les actuacions del Govern per preparar la secessió de Catalunya de la resta d’Espanya. La portaveu del grup socialista, Eva Granados, ha justificat la seva decisió apel·lant a “l'acte obstruccionista que van portar a terme Junts pel Sí i la CUP”, que va deixar en via morta la comissió abans de poder ni tan sols aprovar un pla de treball sobre el qual treballar.  

Aquest dimarts Junts pel Sí va retirar el seu pla de treball de la comissió Santi Vidal -que va néixer per tal que el Govern donés explicacions sobre les actuacions que està portant a terme per preparar independència- i va votar en contra, juntament amb la CUP, de les sol·licituds de compareixença de la resta de grups. Tot i que la comissió no va aprovar cap pla de treball, no ha mort oficialment, ja que està pendent que es reuneixin els portaveus per acordar les properes passes a seguir.

Davant "l'acte obstruccionista d'aquest dimarts per part de la majoria independentista”, Granados ha confirmat que el seu grup deixarà la comissió d’Investigació sobre l’Operació Catalunya així com també la comissió Santi Vidal. “Volem saber de tot i no només el què vol saber la majoria independentista”, ha assegurat la portaveu socialista.

Donada per morta la comissió, el PSC ha presentat una sol·licitud d’informació per tal que el Govern els remeti tota la informació disponible sobre les lleis de desconnexió que estarien preparant per tal de fer oficial la secessió. Un cop presentada aquesta sol·licitud, el període per presentar la informació és de 15 dies però, comptant amb les pròrrogues, podria allargar-se fins a un mes i mig.