La campanya és a tocar i els partits van destapant les seves cartes per convèncer l'electorat. Aquest dijous, els socialistes han donat més pistes sobre la seva estratègia de cara a la batalla a Barcelona. I aquesta passa per una confrontació directa amb Ada Colau, amb qui paradoxalment han compartit govern municipal durant un any i mig. 

Miquel Iceta i Jaume Collboni han compartit faristol, aquest dijous al migdia, en un dinar al Círculo Ecuestre. Ha obert el primer secretari del PSC, el més contundent sens dubte, a l'hora de retratar els seus rivals. Iceta ha començat fort, qualificant el mandat dels comuns de "fracàs total i absolut de Colau i del seu equip". Però és que no s'ha quedat aquí. Ha qualificat l'actual alcaldessa de governar amb actituds "sectaristes" i d'acceptar només el "sí, senyora", d'haver pecat d'inexperiència "pensant-se que era arribar i moldre". 

Els socialistes, doncs, opten per marcar perfil propi i potenciar les diferències amb el projecte dels comuns. I ho verbalitzen defensant que "la col·laboració públic-privat no és pecat, que l'ordre no és de dretes, que comerç i turisme són cosa bona i que sense empreses no hi ha progrés". En la mateixa línia que Iceta, l'alcaldable dels socialistes per Barcelona, Jaume Collboni ―que va ser primer tinent d'alcalde de Colau― ha desmuntat els mèrits que s'atribueix l'alcaldessa. En el cas de l'habitatge, per exemple, Iceta ha explicat que mentre els comuns han promogut 700 pisos socials durant aquests quatre anys, a la seva època Jordi Hereu en va fer 4.000. Pel que fa a la notícia que Colau inaugurava fa uns dies l'escola bressol número 100, els dirigents socialistes han posat en evidència que 95 d'aquestes 100 van fer-se en temps del PSC. 

Ni pactes amb independentistes, ni llaç groc

A Colau també l'acusen d'haver estat supeditada a l'independentisme. Collboni ha aprofitat el seu discurs per exigir a l'alcaldessa que tregui el llaç groc de la façana de l'Ajuntament, "espero que compleixi sense que l'adverteixi la Junta Electoral, perquè els espais compartits democràticament han de ser neutrals", ha dit.

Preguntat per quina serà la seva política de pactes després de les eleccions, Collboni ha afirmat que no pactarà ni amb els "radicals", en referència a Vox, ni amb els qui "volen supeditar i subordinar Barcelona", és a dir, els partits independentistes. 

En aquest sentit, Collboni ha volgut "advertir del risc de cavar trinxeres i convertir Barcelona en una trinxera més, perquè la gran damnificada pot acabar sent la ciutat". El cap de llista del PSC ha avançat que "nosaltres confrontarem amb tots aquells qui vulguin que Barcelona sigui camp de batalla independentista i amb els qui els facin el joc". 

Iceta ho ha resumit en una sola frase: "No podem confiar Barcelona ni als qui han fracassat a la ciutat ―els comuns―, ni als qui han fracassat a Catalunya ―els independentistes― ni als qui han fracassat a França ―Manuel Valls―".