Queda poc més d'una setmana perquè venci l'ultimàtum del TSJC perquè les escoles apliquin el 25% del castellà a les aules i les reunions i converses no paren de proliferar, però l'hermetisme és absolut. Mentre els quatre grups treballen una llei 'ad hoc' que segons ERC es podria presentar en les pròximes hores, des del PSC insisteixen en la via de la reforma de la llei de política lingüística, presentada el 24 de març i de la qual Junts es va despenjar. Segons la viceprimera secretaria de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral del PSC, Lluïsa Moret, la seva aposta segueixen sent aquella reforma i no pas el nou text: "Ja hi ha un acord per modificar la llei de política lingüística, un acord de quatre forces polítiques", ha insistit Morera, malgrat reconèixer que Junts s'hi va despenjar el mateix dia. 

 

Per la socialista, doncs, l'acord bo és el de reforma de política lingüística: "La defensa del català tal com la plantegem no vol dir atacar el castellà. Aquest acord ens ajuda a complir millor les sentències judicials i no a esquivar-les, tant si ens agraden com no", ha sentenciat, malgrat que tant ERC com Junts asseguren que qualsevol acord no ha de servir per complir el 25% del castellà a les aules sinó per esquivar la imposició. "El castellà s'ha de tractar com a llengua d'aprenentatge i per tant vehicular", ha afegit la socialista.

Malgrat reivindicar l'acord del 24 de març, el PSC assegura que segueix obert a treballar apostes pel català amb la voluntat d'arribar als acords "que necessita el país", però ha assegurat que no renunciaran a la seva posició, assegurant que per ells seria impensable que en el nou text el castellà no sigui considerat llengua d'ús, com es fixa en l'acord del 24 de març: "Defensar el català com a pedra angular no significa renunciar al castellà", ha afegit. 

Enquesta El Nacional

Deixant català a banda, el PSC ha aprofitat per fer balanç del primer any de legislatura de Pere Aragonès, que al seu parer no funciona per culpa dels enfrontaments interns entre els socis de Govern. És per això que ha reivindicat la seva formació com una alternativa seriosa, basada en el sentit comú: "La construcció de l'alternativa és compatible amb treballar des de la perspectiva del diàleg, la mà estesa i els acords", ha afegit. Després que l'enquesta de Feedback per a El Nacional hagi situat els socialistes com a nous guanyadors d'unes properes eleccions, ha assegurat que demostra que la ciutadania vol estabilitat.

"Tots els estudis ens posicionen bé i per tant ho valorem positivament. Ens ratifica en el que hem anat dient de forma recurrent, i és que en aquests moments els ciutadans volen estabilitat i bona gestió, i més en un context ple d'incerteses", ha sentenciat Moret, que també ha reivindicat que la seva formació fa "política útil" i busca estabilitat i donar resposta a "problemes reals".