Torna la guerra entre faccions al PSC per la recuperació parcial del dret a decidir que el partit havia defensat durant l’etapa de Pere Navarro al capdavant de l’organització. La direcció actual, encapçalada per Miquel Iceta, volia obrir el debat sobre la via canadenca, és a dir, contemplar la possibilitat de consultar per la secessió en cas de fracàs a Catalunya de la reforma constitucional, però els poderosos llops de l’àrea metropolitana se li han tirat al damunt.

La iniciativa ja l’havien defensat en entrevistes Iceta o Carme Chacón, però no s’havien plantejat deixar-ho per escrit, en el marc del congrés nacional que se celebrarà el mes de novembre, i on es votarà també pel nou lideratge de la formació. La idea va fer saltar les alarmes en les agrupacions més conservadores, que no havien estat consultades, i van forçar dissabte la retirada de la votació al consell nacional, òrgan màxim de decisió, de la ponència política. Antoni Poveda, alcalde de Sant Joan Despí, va ser un dels més crítics amb la forma i el contingut de la proposta, intervenció a la qual es van sumar altres persones com l’exsenador Carles Martí.

“No volíem posar barreres a un debat que hi havia obert”, defensen fonts del carrer Nicaragua, si bé esperaven que es generessin “discrepàncies” en la trobada. Ara, expliquen, caldrà que les diferents agrupacions presentin les seves esmenes o les seves pròpies propostes per elaborar una memòria final per, finalment, en un procés que durarà 4 mesos, triar els delegats que votin sobre aquest document d’estratègia futura del partit.

Atac metropolità

"No té sentit posar el carro davant dels bous", es queixen fonts de la federació barcelonina a aquest diari. “Només es pot fer la reforma constitucional si hi ha un ampli consens” i, per tant, conclouen que una opció B no encaixa. A més, asseguren que aquesta posició és “minoritària” dins del partit i entre l’electorat.

En qualsevol cas, des del Baix Llobregat intenten rebaixar la tensió. Fonts properes a Poveda expliquen que no volia criticar el contingut, sinó la forma en com s’havia fet la proposta. Si bé eviten dir res més sobre el tema, reivindiquen que hi ha unitat a la federació entorn de l’opinió expressada i és que “és un debat intern” que no hauria d’haver sorgit així “enmig de les negociacions per la governabilitat d’Espanya”.

Línia PSOE

El plantejament, conegut la setmana passada, ja va generar malestar en el si del PSOE de Pedro Sánchez. Oficialment només va parlar la secretària de ciència, participació i política en xarxa, María González, que va dir que no compartia la proposta i que esperava que “no prosperés”.

Això sí, els barons no van trigar a fer soroll. El president d’Astúries, Javier Fernández, va reivindicar que “la immensa majoria del partit estarà en contra d’aquesta consulta només per Catalunya sobre una eventual secessió”. També el de Castella la-Manxa, Emiliano García Page, que va assegurar que el plantejament deixava en “estèril” la reforma de la Carta Magna.