Segueixen els anuncis de pactes postelectorals arreu de Catalunya a tres dies de la data límit (17 de juny) per formar govern als ajuntaments després de les eleccions municipals del passat 28 de maig. A Sant Celoni i la Batllòria, municipi del Vallès Oriental, Junts va ser la llista més votada, però tot indica que no serà el partit que governi. Aquest passat dimarts, a altes hores de la nit, el PSC i la CUP van tancar un acord per formar un nou govern i acabar amb 8 anys de lideratge juntaire (abans CiU), amb el suport d'ERC. El PSC, segona força més votada amb 6 regidors, i CUP, tercera força i 3 regidors, sumaran un total de 9 regidors, just el llindar de la majoria absoluta al consistori. Per altra banda, Junts ha estat la força més votada amb 7 regidors i ERC, soci de govern durant els darrers 8 anys, s'ha quedat com a cinquena força i només 1 regidor, una caiguda considerable respecte els 3 que van obtenir l'any 2019.

Des de Junts afirmen en un comunicat que després de les eleccions, van iniciar converses per tal de "bastir un acord des de la generositat, confiança i transparència amb les dues forces sobiranistes del consistori", l'Alternativa (CUP) i ERC. Afirmen que amb les negociacions per arribar a un pacte entre les tres forces independentistes buscaven "una majoria sòlida" que permetés entomar "els reptes que necessita el municipi", al mateix temps que hauria estat un acord que transmetés "un missatge d'unitat" de les tres formacions.

En el comunicat exposen la sorpresa pel trencament de les negociacions entre CUP i Junts. "Ahir es va mantenir una reunió on es va manifestar un ampli acord programàtic i organitzatiu. Així mateix, els membres de l'Alternativa (CUP) van comunicar-nos que seguidament tenien assemblea per tal de decidir amb qui encaraven el pacte de govern. A la mitjanit se'ns comunica que, a manca d'alguns serrells, CUP decideix apostar pel pacte amb el Partit Socialista. Desconeixem i, alhora esperem, els motius pels quals s'opta per aquesta decisió, quan el missatge transmès era d'acord general amb tot el que s'havia plantejat", resa el comunicat de la formació guanyadora dels comicis.

Des de Junts no es resignen a observar com el PSC i la CUP formen govern, i afirmen que "no renuncien" a exercir un lideratge que, segons ells, les urnes "els han donat". Per aquest motiu animen a les altres formacions a "trobar vies" que facilitin un acord de govern, amb Junts és clar, a Sant Celoni i la Batllòria. El candidat de Junts, Raül Garcia, ha compartit el comunicat al seu perfil de Twitter.