Tot i compartir govern en múltiples institucions, i algunes d'importants com el govern espanyol o l'Ajuntament de Barcelona, el PSC i els comuns continuen discrepant sobre molts temes. Un d'ells és la situació del raper lleidatà Pablo Hasél, qüestió per la qual s'han esbatussat aquest dimecres al ple del Parlament, que n'ha demanat la seva llibertat amb els vots a favor d'ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem.

El diputat dels comuns Marc Parés ha retret als socialistes que no s'hagin adherit a la proposta de resolució que exigia l'alliberament de Hasél i ha demanat una llei de les Corts que suprimeixi els delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries i calúmnies a la Corona i a les institucions de l’Estat, a més d'instar a reformar el Codi Penal pel que fa als delictes d'odi.

"Ens costa entendre el paper dels socialistes en tot això", ha etzibat Parés, que ha recordat les denúncies per part del Consell d'Europa i altres organismes com Amnistia Internacional de l'existència de la repressió a Espanya contra el moviment independentista i la dissidència en general.

PSC: "Pagafantes"

El socialista Rubén Viñuales ha respost que el seu grup tampoc entén el paper dels comuns en la proposta i els ha acusat de ser els "pagafantes" de l'independentisme. "Estan reconeixent que formen part d'un Estat opressor i demofòbic. En fi...", ha retret.

En un to marcadament menyspreatiu, el socialista s'ha burlat dels termes en què s'expressa la resolució i ha alertat que "hi ha profundes faltes a la veritat".

"Parlen del cas de Hasél amb tan poc rigor jurídic que és un delicte contra el dret", ha continuat, explicant que Hasél no està empresonat per injúries a la Corona, sinó, segons ha dit, per agredir un periodista de TV3, amenaces a un testimoni i obstrucció a la justícia. "Però això no els interessa i no ho diuen perquè no els agrada", ha apuntat.

Viñuales també ha volgut treure de context unes piulades masclistes de Hasél, de les quals l'artista ja es va retractar, per tal de rebaixar la seva situació; i ho ha lligat amb les lleis de transitorietat de la tardor del 2017. "El que volien és molt perillós per a la democràcia", ha dit sobre el fet que constés a la llei que el president Puigdemont nomenaria provisionalment el cap del futur Tribunal Suprem català.

En la mateixa línia s'han expressat els diputats de Vox, Ciutadans i el PP, que han titllat Hasél de delinqüent comú i de promotor del terrorisme.

 

Imatge principal: Pablo Hasél, en una imatge durant una visita a la presó que li va fer el diputat de la CUP Albert Botran / @albertbotran