Com en un rellotge de sorra, cada granet que cau enterra les opcions que Ernest Maragall sigui alcalde de Barcelona. Ara bé, això no vol dir que Ada Colau ho tingui tot fet. L'actual alcaldessa en funcions sap que pot comptar amb Manuel Valls, però el PSC es vol fer valer. I exigeix arribar a un acord de govern, que no només d'investidura, amb els comuns per garantir-li el seu suport perquè sigui reelegida. 

Després de l'anunci de Colau fent públic que vol optar a l'alcaldia i que ho vol fer amb un govern tripartit que incorpori PSC i ERC, els socialistes li recorden que aquesta fórmula és impossible. "Volem un govern que no estigui subordinat a res que no sigui la ciutat i això només pot ser la suma PSC amb comuns", ha advertit la número dos de Collboni, Laia Bonet. 

A la sala de màquines dels socialistes incomoda, i molt, la tossuderia dels comuns per insistir a barrejar-los amb ERC. La pregunta clau és què passarà si s'arriba al ple d'investidura, d'aquí a una setmana, sense pacte PSC-comuns. Retirarà Collboni el seu suport a Colau contribuint així, i per omissió, a col·locar un alcalde independentista al capdavant de Barcelona? La resposta de Bonet, evasiva, ha estat que "no concebem que Colau arribi al dia 15 sense tancar un acord". En aquest sentit la conviden a treballar-se els suports necessaris per ser investida, és a dir, 21 vots. 

Aquest vespre els comuns reuneixen el seu plenari, que incorpora més d'un miler d'activistes de l'òrbita del partit. Entre tots votaran si empenyen Colau a aspirar a la reelecció