El grup del PSC-Units ha qüestionat que el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, pugui presentar-se com a candidat de JxCat a les pròximes eleccions catalanes del 14 de febrer.

A través d'una pregunta al Govern, el grup socialista ha qüestionat si "aprecia incompatibilitat o conflicte d'interessos" en què el president de la Cambra de Barcelona pugui incorporar-se a la candidatura de JxCat quan hi ha sobre la taula la tramitació d'una proposició de llei de Cambres.

Canadell s'ha presentat a les primàries per formar part de la llista i ha explicat aquest mateix dijous que delegarà les funcions de president si surt escollit el 14-F​. A més, ha afirmat que la no aprovació de la llei de Cambres ha estat el detonant que l'ha fet decidir.

Els socialistes interroguen ara l'executiu sobre si creuen que és "ètic" que el president de la Cambra "vagi en una candidatura electoral al Parlament, dins aquest context, conservant la seva condició de president".

La diputada del PSC-Units Alícia Romero argumenta que a les Cambres de Comerç se'ls aplica la llei "de transparència, accés a la informació pública i bon govern" i que "un dels principis d'actuació del bon govern és el d'imparcialitat en la presa de decisions". També ha recordat que la proposició de Llei de Cambres s'està tramitant i que afecta "a la regulació de dos elements controvertits: la seva representativitat i el seu finançament".

L'aclariment de Canadell

En la roda de premsa, Canadell ja ha explicat que ha demanat a la Generalitat, com a òrgan tutelant, si hi ha alguna incompatibilitat en aspirar a la candidatura d'un partit polític i posteriorment a ser diputat, tot i que després de revisar-ho amb els serveis jurídics considera que no ja que hi ha trobat precedents. En cas contrari, Canadell ha anunciat que dimitiria abans de les eleccions.

El que ha dit l'actual vicepresidenta de la Cambra, Mònica Roca, també respon una mica la pregunta dels socialistes. I és que, més enllà de la delegació de funcions que Canadell ha fet tant a ella com a Jaume Fàbrega al Consell General de Cambres, Roca ha assegurat que l'equip de govern de la Cambra és "neutral políticament" tot i les "sensibilitats de cadascú".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat