El PSC demanarà al Govern d'eliminar el règim sancionador als ajuntaments previst al decret de la sequera en la nova norma que s'abordarà al Parlament aquest divendres en la cimera de l'aigua. Es tracta d'una proposta comuna amb Junts per Catalunya que busca suprimir una mesura que va despertar moltes crítiques per part del món local. Les altres propostes del grup socialista inclouen prioritzar les obres més urgents a finançar amb els 760 milions d'euros previstos a l’acord pressupostari i habilitar recursos addicionals per fer altres actuacions a la xarxa. 

El decret de la sequera aprovat pel executiu no va obtenir el suport de cap grup parlamentari a excepció dels republicans, fet que va suscitar la necessitat d'elaborar un nou decret que obtingués un consens més ampli. Un dels punts més controvertits va ser l'excessiva tendència sancionadora de la norma, que preveu multes contra els municipis que no compleixin amb les restriccions establertes, un fet que es va veure com un atac al món local, en comptes d'apostar per la col·laboració entre Govern i ajuntaments. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, va voler deixar clar que les multes tan sols pretenen "dissuadir possibles incompliments", i en cap cas tenien la "intenció" sancionar.

Així i tot, el PSC ha reclamat que s'elimini aquest règim sancionador o bé, s'apliqui un règim transitori d'un any. "En aplicació del principi de solidaritat i la indispensable cooperació amb els ens locals, cal eliminar el règim sancionador previst a l’article 29 bis pels municipis o aplicar un règim transitori mínim d’un any perquè els mateixos puguin executar les obres necessàries de connectivitat, noves captacions o millores de la xarxa per complir les dotacions assignades en cada escenari de sequera", ha explicat. Junts per Catalunya s'ha expressat en un to similar i ha subratllat que "de la sequera, ens en sortirem si cooperem entre les diferents administracions". 

D'altra banda, el grup Socialistes i Units per Avançar, ha reclamat que els 760 milions d'euros assignats al Pacte Nacional de l'aigua en els pressupostos 2023 s'executin "de manera prioritària i urgent" en dues inversions a mitjà termini. Proposen de destinar 110 milions d'euros a l'ampliació de l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) del Besòs fins a 2 metres cúbics per segon, i 210 milions a una nova estació de regeneració d'aigua (ERA) al Besòs. D'altra banda, aposten per dedicar 165 milions a l'ampliació de la dessaladora de Tordera.  Més enllà dels diners previstos a l'acord pressupostari, també demanen habilitar recursos addicionals per finançar millores de la xarxa i per reguladors de pressió, entre altres.